Viherpiha

Ruusukaalin kasvatus

Teija Heinonen

Kysymys:

Onko ruusukaalin kasvatus vaikeaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruusukaali on haasteellinen viljeltävä. Taimikasvatus aloitetaan jo huhtikuussa, ja siemenkylvöstä sadonkorjuuseen vierähtää peräti kuusi kuukautta. Pohjois-Suomessa kannattaakin suosia aikaisia lajikkeita. Esikasvatuksen vaihtoehtona on ostaa ruusukaalin taimet valmiina ja istuttaa ne kasvimaalle yöhallojen väistyttyä.

Ruusukaali viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla syvämultaisessa maassa. Kasvualusta voi olla myös savensekaista. Istuta taimet 50–60 sentin etäisyydelle toisistaan, riviväli saa olla suunnilleen saman verran. Harvahkossa istutuksessa kehittyy suuria keriä. Kylmien öiden uhatessa voit peittää taimet harsolla.  

Ravinnetäydennystä kaalimaa tarvitsee yleensä vain kerran istuttamisen jälkeen. Anna typpipitoista lannoitetta melko niukasti, sillä liian typen seurauksena kerät jäävät löyhiksi. Kastele säännöllisesti ja kitke rikkaruohot. Taimet saattavat myös vaatia multauksen myöhemmin kesällä, jotta kerien kuormittamat pitkät varret pysyvät pystyssä. Latvo ruusukaalit elokuun lopulla eli noin kuukautta ennen sadonkorjuuta. Latvominen aikaistaa sadon valmistumista ja tasaa kerien kokoa. Voit poistaa alimpia lehtiä kuihtumisen myötä. Sadonkorjuu aloitetaan varren alimmista keristä ja kestää pakkasiin saakka. Onnea kokeiluun!  

Julkaistu: 15.6.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.