Viherpiha

Rönsyleinikki kasvimaalla

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Miten rönsyleinikistä eroon kasvimaalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rönsyleinikki on monivuotinen kasvi, joka leviää nimensä mukaan rönsyistä, mutta myös siementen välityksellä. Rönsyjuurakko tekee kasvista vaikeasti kitkettävän. Kedoilla ja niityillä se on hieno kaunistus, mutta kasvimaalla varsin hankala.

Kasvimaa olisi hyvä kyntää huolellisesti. Kun rönsyjuurakot käännetään tehokkaasti kyntöviilun alle, se vähentää leinikkien määrää merkittävästi.

Kasvimaalla voi kokeilla myös kemiallista torjuntaa. Puutarhamyymälöistä saa rikkatorjuntaetikkaa, joka tehoaa nuoriin versoihin. Etikkahappo polttaa lehtisolut kuoliaiksi.

Kasvimaalla voi varovaisesti käyttää myös glyfosaattia sivelykäsittelynä. Aineen kanssa on syytä olla erittäin tarkka, ettei sitä roisku viljelykasvin lehdille. Aine kulkeutuu kasvissa helposti ja voi vioittaa viljelykasvia yhtä voimakkaasti kuin rikkakasvia. Sivelyliuos tehdään sekoittamalla muoviämpärissä litra vettä ja vajaa desilitra glyfosaattia. Sido noin metrin mittaisen, vankan kepin päähän pesusieni pensseliksi ilmastointiteipin avulla. Kasta sieni liuokseen ja kostuta leinikit liuoksella. Työssä on syytä olla vähintään saappaat ja kumikäsineet. Työ vaatii tarkkuuta, ettei roiskeita osu viljelykasveihin.

Julkaistu: 25.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.