Meidän Mökki

Rannan omistajan oikeudet

Rannan omistajan oikeudet

Tapio Korhonen

Kysymys:

Saaritonttimme ulottuu vesirajaan ja siihen kuuluu myös viereisen tontin koko pituudelle ulottuva vesialue. Mihin naapuri saa käyttää vesialuetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Harvat mökkirannan haltijat omistavat rantansa vesialuetta. Silti heillä, kuten tässä tapauksessa naapurillanne, on oikeus käyttää vesialuetta moniin tarkoituksiin.

Uiminen on sallittua vesistön yleiskäyttöoikeuden perusteella. Rantautuminen yleensä, ja varsinkin omaan mökkirantaan, on myös luvallista.

Koska naapurinne on rannanomistaja, hänellä on tällä perusteella pidemmälle menevä oikeus omistamaanne vesialueeseen. Hän saa rakentaa vesialueelle ulottuvan laiturin ja pystyttää poijun veneen kiinnittämiseen. Se ei saa aiheuttaa teille vahinkoa tai huomattavaa haittaa. Naapuri ei saa kuitenkaan täyttää vesialuetta laiturin rakentamista varten ilman lupaanne.

Rantakiinteistön ja vesialueen välillä saattaa olla veden pysyvästi jättämää rantamaata, vesijättöä. Jos niillä on eri omistajat kuten tässä tapauksessa, vesijättö kuuluu vesialueen omistajalle. Rannan omistajan, siis naapurinne, oikeudet päättyvät vesijättömaahan. Usein vesijättö on niin kapea, ettei sillä ole juuri merkitystä itsenäisenä maa-alueena. Silloin rannan omistaja saa yleensä käyttää vesialuetta kuten aiemmin kerroin.

Jos vesijättö vaikeuttaa huomattavasti naapurinne kiinteistön käyttämistä tai sitä voi hyödyntää vain naapurinne rantatontin yhteydessä, hänellä on oikeus lunastaa vesijättömaa. Jos taas teillä ei ole käyttöä vesijätölle, ja siitä on hyötyä vain naapuritonttilaiselle, hänellä on vaatimuksestanne velvollisuus lunastaa vesijättö.

Julkaistu: 14.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.