Viherpiha

Punajuuren kasvatus ja lannoitus

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Miksi punajuuret näivettyvät? Juurikakat jäivät kauttaaltaan retiisin kokoisiksi. Jo kasvun aikana naatit olivat aneemisen värisiä ja vaivalloisen kokoisia. Mukuloiden maku oli normaali.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien aneemisuus johtuu todennäköisesti kasvualustan ravinnehäiriöstä, joten ravinneremontti saattaisi olla punajuurikasmaalla paikallaan. Aneeminen ja kitulias kasvusto viittaa useimmiten typen puutteeseen. Punajuuri hyödyntää hyvin maassa olevia ravinteita, etenkin typpeä, jos sitä on saatavilla. Se varastoi sitä nitraattina mukuloihinsa. Kohtuullinen typpilisäys on kuitenkin tasapainoisen kasvun edellytys myös punajuurella. Nitraatin kertymisen vähentämiseksi typpipitoinen lannoitus suositellaan annettavaksi kahdessa erässä. Pääravinteiden ohella hivenravinteet ovat punajuurelle tärkeitä kasvun eväitä, etenkin boori ja mangaani.  

Kitulias kasvu voi myös viestittää kalkituksen tarpeesta. Punajuuri viihtyy neutraalissa tai lievästi happamassa maassa, jonka pH-arvo on 6–7. Jos maa on liian hapanta, juurikas ei pysty hyödyntämään kasvualustassa olevia ravinteita parhaalla mahdollisella tavalla. Maan happamuutta voit säädellä kalkitsemalla.  

Mukulan kokoon vaikuttavat lisäksi muun muassa kasvutila ja viljeltävä lajike. Joidenkin pienimukulaisten lajikkeiden läpimitta on normaalistikin vain muutaman sentin. Kylvökset harvennetaan yleensä 5–8 sentin välein, sopiva riviväli on 25–30 senttiä. Hyvinvointia ja sadon muodostumista edesauttavat myös rikkakasvien säännöllinen kitkeminen ja kastelu poutakausina.

Julkaistu: 14.4.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.