Viherpiha

Puksipuu kellastui

Pentti Alanko

Hortonomi

Kysymys:

Miksi puksipuu kellastui? Se talvehti hyvin leikkimökissä. Nyt se on ollut jo ulkona, mutta ykskaks päällimmäiset lehdet muuttuivat keltaisiksi.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainavihreät puksipuupensaat ovat meillä  talvenarkoja, mutta suojattuina lumen alla ne näyttävät selviytyvän hyvin. Nähtävästi ne ovat olleet talven yli leikkimökissä ruukuissa, jolloin niiden juuret ovat kärsineet talven aikana ja paleltuneet osittain.

Monien kasvien juuristo ei siedä yhtä alhaisia lämpötiloja kuin niiden maanpäälliset osat. Esimerkiksi katajien juuret eivät siedä alle 10 asteen kylmyyttä. Jos talvella on kovat pakkaset ja vähän suojaavaa lunta, juuriston kärsimät talvivauriot ilmenevät vasta kesällä neulasten ruskettumisella. Uskoisin, että puksipuullesi on käynyt samoin.

Kellastuneet ja kuivuneet lehdet saa leikata pois jo ulkonäönkin takia. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä, ettei samalla leikkaa sellaisia versoja, joissa on vielä elämää. Niistä versovat ennen pitkää uudet versot vihreine lehtineen.

Lue lisää:

Julkaistu: 22.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.