Viherpiha

Puksipuun hoito

Puksipuun hoito

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten puksipuuta hoidetaan, että se voi hyvin? Minkälaista multaa käytän, jos istutan sen uuteen ruukkuun? Kuinka paljon isompi ruukku saa olla? Entä kastelu ja lannoitus?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puksipuu viihtyy parhaiten puolivarjoisella kasvupaikalla. Kasvualustaksi sopii ravinteikas säkkitavarana myytävä puutarhamulta, jota kannattaa keventää hieman esimerkiksi kasvuturpeella. Puksipuu pitää lisäksi kalkista, joten maanparannukseksi mullan joukkoon voi sekoittaa kourallisen nopeasti vaikuttavaa rakeista kalkkia. Istutusruukun koko ja tarvittava multatila riippuu taimen koosta. 10–15 senttiä väljää multatilaa kauttaaltaan juuripaakun ympärillä on alkuun sopiva. Ruukun pohjalle on hyvä tehdä reiät, jotta ylimääräinen vesi valuu pois kasvualustasta.

Ruukussa kasvava puksipuu vaatii säännöllistä kastelua. Mullan kannattaa kuitenkin antaa hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä. Istutuksen yhteydessä annettu lannoitus antaa puhtia pitkälle kesään. Elokuussa puksipuulle voi tarjoilla fosfori-kaliumpitoista syyslannoitetta muiden koristekasvien tavoin. Talven ikivihreä kasvi viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa huonetilassa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 5.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.