Viherpiha

Pensasmustikan kasvupaikka

Puutarhuri

Julkaistu: 25.2.2009

Kysymys:

Voiko pensasmustikan istuttaa aurinkoiseen rinteeseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pensasmustikat suosivat samankaltaisia kasvuoloja kuin metsämustikat. Ne viihtyvät parhaiten aurinkoisilla, tuulensuojaisilla kasvupaikoilla, humuspitoisessa ja kosteahkossa maassa. Kasvualustan on lisäksi oltava hapan eli maan pH-luvun alle 5,5. Aurinkoinen, suojaisa rinne täyttää pensasmustikan kasvuvaatimukset valon osalta.

Istuta taimet taimet havupuille ja alppiruusuille tarkoitettuun erikoismultaan tai sekoita perusmaahan runsaasti hapanta, kalkitsematonta turvetta maanparannukseksi. Kastelusta on huolehdittava säännöllisesti, sillä pensasmustikan juuristo sijaitsee lähellä maanpintaa ja on siksi arka kuivumiselle. Kuorikate taimien tyvellä edesauttaa kosteuden säilymistä maassa ja vähentää rikkaruohojen kasvua. Kasvualusta voidaan kattaa myös katekankaalla. Laji hyötyy ristipölytyksestä eli kotipuutarhaan kannattaa istuttaa vähintään kahta eri pensasmustikkalajiketta.

Teija Heinonen

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.