Viherpiha

Pensas koivun lähelle?

Pensas koivun lähelle?

Pentti Alanko

Kysymys:

Tarvitsemme näkösuojaa naapurustoon päin ja suunnittelemme noin kolmimetrisen pensaan istuttamista 2–5 metrin päähän isosta koivusta. Menestyisikö tuomipihlaja tai muu korkea pensas koivun lähellä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Koivun juurella voi kasvattaa monia pensaita, mutta ne olisi istutettava puun kanssa samaan aikaan, jolloin ne ikään kuin tottuvat toisiinsa. Näkeehän luonnossakin koivujen juurella ja lähistöllä monia pensaita hyvin viihtyvinä. Koivun juuristo eroaa monien muiden puiden juuristosta siinä, että se kykenee tarvittaessa tekemään vanhoista juuristaan runsaasti uusia juuria aivan lähellä runkoakin. Näin tapahtuu silloin, kun koivun juurille tuodaan uutta multaa ja siihen istutetaan taimia. Joskus olen leikillisesti sanonut, että jos haluaa istuttaa taimia koivun juuristoalueelle, se on tehtävä ”salaa”, niin ettei koivu sitä huomaa. Tämä ainakin teoriassa tapahtuu niin, että koivun juurelle tuodaan hiekkaa, jossa ei ole mitään ravinteita. Uudet kasvit juurtuvat hiekkaan, ja niiden juuret jatkavat kasvuaan nopeasti pohjamaahan ja syvemmälle. Tämä ehkä toimii esimerkiksi isotuomipihlajalla ja muilla vähään tyytyvillä pensailla, joiden juuret kasvavat nopeasti syvälle maahan. On tietenkin varottava puiden juurien vioittumista. Istutusalusta kannattaakin tehdä maanpinnalle levitetyn sanomalehtikerroksen päälle. Se estää aluksi paikalla olevien heinien ja muiden ei-toivottujen kasvien kasvua.  

Julkaistu: 19.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.