Viherpiha

Outo persilja

Outo persilja

Pentti Alanko

Kysymys:

Mikä kasvi iti persiljan siemenistä? Se kukkii valkoisin kukin, joissa on neljä terälehteä. Marjat ovat mustikan kokoisia ja täynnä siemeniä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvassa oleva rikkakasvi on mustakoiso (Solanum nigrum), jonka siemeniä tulee usein tuontisiementen mukana. Monet meillä myynnissä olevat puutarhakasvien siemenet kasvatetaan lämpimimmissä maissa, nykyään jopa Itä-Afrikassa tai Kaliforniassa asti. Retkeilykasvion mukaan mustakoisoa tavataan Suomessa lähinnä puutarhoissa, viljelymailla, joutomailla, kaatopaikoilla, uudisnurmikoilla ja rannoilla. Eteläisellä rannikkoalueella mustakoisoa on ollut jo pitkään, ja siellä sitä pidetään muinaistulokkaana eli vanhan kulttuurin seuralaisena. Ulkomailla sitä tapaa miltei kaikkialla lauhkeilla ja lämpimillä ilmastoalueilla. Kasvi on myrkyllinen, mutta siitä on olemassa myös lajikkeita, joilla on syötävät hedelmät. Pentti Alanko

Julkaistu: 28.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.