Viherpiha

Omenapuu ei kuki

ViherPiha

Kysymys:

Pihallani on kaksi omenapuuta. Molemmissa on vain muutama kukkanuppu. Puut ovat olleet pihalla kolme vuotta. Muualla kylällämme omenapuut ovat nuppuja täynnä. Toissa vuonna myös meidän puumme olivat aivan täynnä kukkia, mutta eivät vielä silloin antaneet kuin muutaman omenan. Missä vika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Omenapuiden kukinnan runsauteen vaikuttavat puiden ikä, lajike, kasvupaikka ja sääolot. Hyvä kukinta alkaa yleensä 3–5 vuoden kuluttua istutuksesta, joten puunne ovat vielä varsin nuoria. Kukka-aiheet kehittyvät kääpiöversojen silmuihin syksyllä. Lämpimän kesän päätteeksi aiheita muodostuu luonnollisesti enemmän kuin kylminä ja sateisina kasvukausina, millainen edellinen kesä juuri oli. Kukka-aiheiden talvehtimista puolestaan edesauttaa elokuussa annettu fosfori-kalium pitoinen syyslannoitus. Omenapuut menestyvät parhaiten valoisalla kasvupaikalla. Puita lannoitetaan ja leikataan vain kohtuullisesti, sillä molemmat toimenpiteet kiihdyttävät versokasvua kukinnan kustannuksella. Rehevä kasvu puolestaan altistaa puut talvivaurioille. Suositeltava versokasvun mitta yhden kesän aikana on 30–40 senttiä, Pohjois-Suomessa vieläkin vähemmän, vain 20–30 senttiä. Leikkaamisen sijaan omenapuiden nuoria versoja kannattaa taivuttaa vaakatasoon painojen avulla, mikä hillitsee oksien pituuskasvua ja nopeuttaa satoikään tuloa. Kukkien paljous ei kuitenkaan vielä ole tae runsaasta sadosta. Omenien muodostuminen on kiinni pölytyksen onnistumisesta, mihin vaikuttavat mm. kukinta-ajan säät.

Julkaistu: 9.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.