Viherpiha

Näsiä kotipihaan

ViherPiha

Kysymys:

Miksi hyväntuoksuisesta ja keväällä kauniisti kukkivasta näsiästä on niin vähän tietoa tarjolla? Haluaisin sellaisen koristamaan kotipihaani. Millaisella paikalla ja millaisissa kasvuoloissa näsiä menestyy? Olen kuullut, että luonnosta siirretty näsiä ei selviä. Saako taimia taimitarhoilta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Näsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) kasvaa luonnonvaraisena varjoisissa lehdoissa. Laji kasvaa noin metrin korkuiseksi pikkupensaaksi. Kasvi kukkii tuoksuvin vaaleanpunaisin kukin varhain keväällä ennen lehtien puhkeamista. Loppukesällä pensas kypsyttää kuulakkaan punaiset, koristeelliset marjat.

Näsiä suosii kuohkeaa, ravinteikasta ja kalkkipitoista kasvualustaa. Kotipuutarhoissa pensaan voi istuttaa myös aurinkoiselle kasvupaikalle, mikä lisää kukkien määrää. Näsiä on erittäin myrkyllinen, mikä rajoittaa sen suosiota koristekasvina etenkin lapsiperheissä. Vähäisestä kysynnästä johtuen laji kuuluu vain joidenkin taimitarhojen valikoimiin. Taimien siirtäminen luonnosta vaatii maanomistajan luvan, mutta onnistuu kasvin ollessa lepotilassa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.