Viherpiha

Näkösuojaa naapuriin

Teija Heinonen

Kysymys:

Omakotitalomme tontti on suorakaiteen muotoinen, kapea ja pitkä. Kooltaan se on vähän päälle 1000 neliötä. Lähin naapurimme on noin 50 metrin päässä, ja oleskelupihamme ovat aivan vierekkäin. Oleskelupiha on etelän puolella, mutta isot puut varjostavat sitä kovasti. Rajalla on muutama koivu, jotka ovat kasvaneet niin isoksi, että niistä on leikattu alimmat oksat. Paljaat rungot eivät anna näkösuojaa. Maa on sammaleinen ja täynnä juuria, koska pihalla on isoja puita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nopein ratkaisu näkösuojaksi oleskelupihojen väliin on joko tonttien väliselle rajalle yhteistuumin naapurin kanssa rakennettava lauta-aita tai oman oleskelupihan reunaan pystytettävä puinen säleikkö tai suojasermi. Isojen puiden juuret asettavat omat rajoituksensa yhtenäiselle kasviaidalle.

Lauta-aitaa pehmentämään voidaan kuitenkin istuttaa korkeahkoa kasvillisuutta sellaisiin paikkoihin, joihin istutusalustojen kaivaminen on mahdollista. Kookkaat pensaat täydentävät samalla näkösuojaa naapuriin päin. Puisen säleikön verhoamiseen sopivat joko monivuotiset köynnökset tai yksivuotiset kiipeilijät, joita voi kasvattaa myös ruukuissa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 21.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.