Meidän Mökki

Miten tehdään saunan lisäeristys?

Miten tehdään saunan lisäeristys?

Pekka Luotonen

Kysymys:

Saunarakennus on rakennettu 1953 rintamamiestalon ulkorakennukseksi. Toisessa päädyssä on liiteri/varasto ja toisessa sauna ja eteinen sekä muurattu savupiippu. Saunan yläpohjan päällä on avoin vinttitila. Saunan sisäosat on remontoitu 80-luvun alussa, jolloin sauna paneloitiin ja laitettiin kosteussulku alumiinifoliosta. Saunaa ei ole eristetty lainkaan puruilla, vaan seinärakenteissa on tyhjä tila sisä- ja ulkolaudoituksen välissä. Voiko saunan seinät eristää lisäämällä puruja ylhäältäpäin seiniin ja vuoraamalla yläpohja lasivillalla vai syntyykö seiniin kosteusongelma? Jos ei, niin mikä olisi hyvä tapa lisäeristämiseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Seinien eristäminen käy näin jälkeenpäin oikein hyvin, jos vintissä on sen verran väljyyttä, että sovit siellä purusäkkien kanssa työskentelemään ja jos rungon sisäpinnoilla on jokin sileä paperi, joka mahdollistaa eristeen alas liukumisen. Eristeeksi sopii parhaiten puusepänliikkeen kuiva höyläys- ja sahausjäte. Eristeen valuttamisessa on syytä käyttää ns. rassilankaa, jolla estetään purujen holvautuminen. Purujen tulee olla kuivia ja tuoreita.

Ulkoverhouksen takana olisi syytä olla pystysuuntainen tuuletusrako, jotta maalipinta pysyy kunnossa.

Toinen vaihtoehto on puhalluttaa seinärakenteiden onteloihin puukuitupohjaista selluvillaa korkeapainepuhaltimilla, jotka kulkevat autoissa työmaalle. Puhallettaessa on syytä varmistua, ettei eriste lennä rakojen kautta pihalle ja vintille ympäriinsä.

Markkinoille on tulossa myös pellavarouhepohjainen tuote, mutta käsittääkseni se on tarkoitettu vain yläpohjiin niin kuin puhallusvuorivillakin.

Todennäköisesti työläämpi vaihtoehto on uusia ulkoverhous, asentaa lämmöneristeet ulkokautta ja laittaa ulkoseinäverhouksen taakse kunnollinen pystysuuntainen tuuletusrako.

Julkaistu: 19.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.