Meidän Mökki

Mitä sisäkattoon materiaaliksi?

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Aiomme tänä kesänä laajentaa noin 40-neliöistä mökkiämme eteisellä ja kahdella makuuhuoneella. Neliöitä on tulossa toiset 40 lisää. Vuonna 1965 tehty rakennus on ollut ja on vastakin talvisin kylmillään. Mitä materiaalia uusien tilojen sisäkattoon voi suositella? Kestääkö mdf-levy kylmillään oloa? Voiko vanhan katon lastulevyn päälle laittaa levyn ja paneelin vai täytyykö vanha purkaa?

Onko väliä, miten uudet seinät käsitellään, vanhat ajattelimme maalata Kolibrilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajat muuttuvat, samoin ihmisten tarpeet. Kesämökkejä alettiin rakentaa vilkkaasti 60-luvulla, joten rannoillamme on paljon 40–50 vuotta vanhaa lomarakennuskantaa. Nykyiseen vapaa-ajan asumiseen halutaan kuitenkin usein samat mukavuudet ja asuintilat kuin kotona.

Vaihtoehtoina on laajentaa tai rakentaa kokonaan uutta. Toisille muistoja huokuvan rakennuksen purkaminen ei tule kuuloonkaan, joten jäljellä jää laajennus. Uuden ja vanhan osan rakenteellinen ja tyylillinen yhteensovittaminen on tarkkaa työtä ja vaatii ammattitaitoa. Hyvä yläpohjarakenne kesäkäyttöön tarkoitettuun asuinrakennukseen on esimerkiksi noin 20 cm:n puukuitupohjainen lämmöneriste, jonka alapuolella on tiivis ilmansulkukerros, harvalaudoitus ja sisäpinnassa verhouslevy tai paneeli.

Vanhan rakennuksen yläpohjan kunto on tärkeää selvittää, koska uutta sisäkattoa ei kannata tehdä heikon rakenteen pintaan. Usein eristeet ja ilmansulku ovat melko kehnossa kunnossa, joten eristeiden ja rakenteiden uusiminen on nyt jos koskaan paikallaan, koska pinta-ala on melko pieni.

Sisäpinnan materiaaleiksi sopivat paneeli ja mdf-levy, käytetäänpä mökkiä ympärivuotisesti tai vain kesällä. Paneeli kuului 60-luvun tyyliin, jos ajan hengen haluaa säilyttää. Mdf-levy käy hyvin, jos vanhan osan katto on kunnossa ja lastulevypohja voi jäädä paikoilleen. Se kiinnitetään liimalla ja ruuveilla. Naulattavalle kattopaneelille on vaikea löytää riittävän tukevaa naulausalustaa lastulevyn läpi. Seinäpaneelille tai levylle soveltuvat kaikki seinäpinnoille tarkoitetut sisämaalit. Pintoja kannattaa ehkä elävöittää puolipaneeleilla tai osittaisella tapetoinnilla.

Julkaistu: 16.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.