Viherpiha

Miksi herukka surkastuu?

ViherPiha

Kysymys:

Herukka kasvaa komeasti, mutta marjoja ei tule. Lehdet käpristyvät oksien ympärille. Lehtien aluset ovat täynnä valkoisia, paikallaan kyhjöttäviä otuksia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttaa siltä, että tuholainen on valvattikirva. Se on vaalea, muutaman millin kokoinen hyönteinen. Kirva talvehtii herukkapensaissa ja siirtyy keskikesällä valvattikasveihin.

Rullalle kiertyvä lehti on tyypillinen valvattikirvan aiheuttama vioitus. Valkoiset, liikkumattomat otukset lehtien alapinnalla ovat todennäköisesti kirvojen nahkoja. Kirva luo nahkansa ennen siirtymistään uuteen isäntäkasviin. Tuho on siis silloin jo tehty.

Torjunta aloitetaan kevätruiskutuksella huhtikuun lopun ja toukokuun alun välisenä aikana. Tuholaisten esiintymistä kannattaa tämänkin jälkeen seurata. Kirvat ovat vaaleankellertäviä ja niillä on pitkät, hennot tuntosarvet. Ne oleilevat lehtien alapinnoilla.

Jos kirvoja löytyy, niitä voi ruiskuttaa joko saippuapohjaisilla valmisteilla, malationilla tai pyretroidivalmisteilla. Ruiskutus on syytä tehdä ennen kukintaa tai heti kukinnan päätyttyä. Kukinnan aikana sitä ei saa tehdä, ettei pölyttäjähyönteisille aiheudu haittaa.

Pertti Rajala

Julkaistu: 6.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.