Maku

Mausteöljyjen valmistaminen

Marita

Kysymys:

Hei! Olen kasvatellut parvekkeellani erilaisia yrttejä, kuten basilikaa, oreganoa,persiljaa. Nyt minua kiinnostaisi tietää, voisinko ja miten valmistaa mausteöljyä näistä? Keitetäänkö öljy? Lisätäänkö siihen tuoretta vai kuivattua yrttiä? Olen nähnyt hienoja öljypulloja, joissa on tuoreen yrtin oksa sisällä; eikö se homehdu? Kauanko öljy säilyy käyttökelpoisena? Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei Ytrripirkko!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Reseptiarkistostamme löytyy tällä hetkellä vain yrttietikan resepti. Seuraavassa muutamia seikkoja yrttiöljyn valmistuksesta:

1. Ota esille kaunis pullo, jossa on tarpeeksi reilu suu, jotta saat pujotettua mausteainekset pulloon. Värittömästä pullosta yrtit, mausteet ja öljy pääsevät parhaiten esille. Varmista, että pullo on puhdas. Jos joudut pesemään pullon, niin anna sen valua kuivaksi ennen öljyn kaatamista. 2. Kaada öljy pulloon.  (Öljyä ei siis keitetä!) 3. Pujota mukaan puhtaat mausteyrtit. Jos yrtinoksat ovat pölyisiä, huuhdo ne ja anna valua talouspaperin päällä. Voit tehdä esim. basilika-, rakuuna-, salvia-, oregano-, timjami- tai rosmariiniöljyä. Lisämausteiksi sopivat erilaiset kokonaiset pippurit, kuoritut valkosipulinkynnet, pienet chilipalot tai piparjuuri. Muutama neilikka tai piparjuurilastu takaavat säilyvyyttä. 4. Anna pullon olla huoneenlämmössä pari päivää. Jos makua ei ole riittävästi, lisää vielä muutamia käyttämiäsi yrttejä. Nosta pullo sitten viileään 4-5 päiväksi. Noin viikon kuluttua öljy on saanut itseensä yrttistä aromia. Tässä vaiheessa yrtit kannattaa poistaa tai panna tilalle muutama uusi hehkeä yksilö koristeeksi. 5. Säilytä yrttiöljy viileässä (+10- +15 asteessa) ja käytä muutaman viikon sisällä.

Käytä yrttiöljyjä: salaattikastikkeisiin marinointiin paistamiseen grillaamiseen *keittoihin, patoihin ja uuniruokiin

Julkaistu: 13.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.