Olen törmännyt kaupassa makeutettuun maitotiivisteeseen. Joskus purkissa lukee kondensoitu maito. Miten sitä käytetään? Onko se pakko keittää, kuten ohjeissa usein lukee?
Kyseessä on maitotiiviste, joka on valmistettu lehmänmaidosta keittämällä ja makeuttamalla. Kun avaamatonta purkkia keittää vedessä noin 1,5 tuntia, saa ihanan paksua toffeeta. Toffeeta voi sitten käyttää leivonnaisiin, tai sitä voi lusikoida sellaisenaan vaikka pannukakkujen päälle. Keittämätön maitotiiviste on valkoista juoksevaa makeaa nestettä, ja meillä täällä toimituksessa ei ole kokemusta sen käyttämisestä.
Nykyisin kaupoista saa myös valmiiksi keitettyä maitotiivistettä, jota usein myydään nimellä karamellisoitu maitotiiviste.
Tässä vielä herkullinen banoffee-resepti, jossa on ohje kondensoidun maidon kinuskiksi keittämisestä. Säilykepurkkeja keitetään tosiaan vedessä kattilassa 1,5 tuntia. Samalla kannattaa keittää muutama purkki :)

