Maku

Mikä ihmeen makeutettu maitotiiviste?

Uura Hagberg

Toimituspäällikkö

KuvatJoonas Vuorinen

Kysymys:

Olen törmännyt kaupassa makeutettuun maitotiivisteeseen. Joskus purkissa lukee kondensoitu maito. Miten sitä käytetään? Onko se pakko keittää, kuten ohjeissa usein lukee?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on maitotiiviste, joka on valmistettu lehmänmaidosta keittämällä ja makeuttamalla. Kun avaamatonta purkkia keittää vedessä noin 1,5 tuntia, saa ihanan paksua toffeeta. Toffeeta voi sitten käyttää leivonnaisiin, tai sitä voi lusikoida sellaisenaan vaikka pannukakkujen päälle. Keittämätön maitotiiviste on valkoista juoksevaa makeaa nestettä, ja meillä täällä toimituksessa ei ole kokemusta sen käyttämisestä.

Nykyisin kaupoista saa myös valmiiksi keitettyä maitotiivistettä, jota usein myydään nimellä karamellisoitu maitotiiviste.

Tässä vielä herkullinen banoffee-resepti, jossa on ohje kondensoidun maidon kinuskiksi keittämisestä. Säilykepurkkeja keitetään tosiaan vedessä kattilassa 1,5 tuntia. Samalla kannattaa keittää muutama purkki :)

Julkaistu: 24.1.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.