Viherpiha

Maatuvien lehtien tuoksuaineet

Kasvifysiologian dosentti, professori

Julkaistu: 15.9.2016

Kysymys:

Syksyllä maahan pudonneista lehdistä leviää ihanan makea ja mausteinen tuoksu. Vaihtelevatko tuoksuaineet eri lajeilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimmat puut ottavat lehdistä syksyllä talteen typpeä ja fosforia sisältävät yhdisteet, kuten lehtivihreän, sekä monet eri proteiinit. Sen sijaan vain vetyä, hiiltä ja happea sisältävät yhdisteet ja kiinteät rakenteet, joita kasvit tekevät fotosynteesi- eli yhteyttämistuotteista (ilmeisesti näistä ei ole pahemmin pulaa), jäävät lehtiin ja maatuvat. Siten monet kasvien syntetoimat väri- ja tuoksuaineet, erilaiset parkkiaineet ja tietysti soluseinien materiaalit jäävät ruskettuviin lehtiin ja maatuvat.

Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi leppien lehdet putoavat syksyllä vihreinä. Tätä on selitetty sillä, että lehtivihreän tärkeää ainesosaa, typpeä, on lepällä juurinystyröittensä ansiosta paljon käytettävissään, jolloin sillä on varaa pudottaa lehdet vihreinä. Tästä on vielä se hyöty, että vihreät lehdet maatuessaan lisäävät ravinteikkaan multakerroksen määrää, ja siinä leppien on hyvä kasvaa. Kasvin omaa maanparannusta siis!

Lehtien maatuessa niistä vapautuu tuoksuaineita, jotka olivat lehdissä jo niiden eläessä. Siksi maatuvissa lehdissä voi olla vielä kumariinien tuoksua, joka antaa myös leikatulle nurmikolle tyypillisen heinän hajun. Ruusukasvien heimon edustajien (omenapuut, päärynäpuut, ruusut) lehdissä on useimmiten syanogeenisiä glykosideja, jotka hajotessaan vapauttavat syaanivetyä (syanidia), mikä antaa esimerkiksi omenansiemenille ja mantelille niiden tyypillisen maun ja tuoksun. Monet tuoksuvat öljyt vapautuvat lehdistä niiden maatuessa. Siksi esimerkiksi minttujen lehtien haihtuvat öljyt voivat säilyä maassa pitkäänkin. Olen joskus jopa tuntenut voimakkaan mintun tuoksun vielä keväällä kuivia lehtiä haravoidessani!

Aivan omaa luokkaansa on Japanista kotoisin olevan katsuran (Cercidiphyllun japonicum) syksyisten lehtien tuoksu. Se muistuttaa joidenkin mielestä pannukakun ja hillon tuoksua, mutta siinä on myös vaniljaa ja piparkakkua. Tuoksuva aine on nimeltään maltoli, sama aine, jota syntyy kun sokerista tehdään karamellia. Mitä hyötyä tästä on katsuralle, sitä ei vielä tiedetä.

Lue lisää: