Viherpiha

Lootuksen kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Sain Egyptin tuliaisena lahjaksi lootuksen. Kuinka sitä hoidetaan? Olen upottanut sen veteen lasikulhoon. Se on kuulemma lumpeen sukua vai onko?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eyptissä ja muuallakin kasvatetaan toista kasvia, jota kutsutaan lootukseksi, vaikka se on lumpeiden sukuun kuuluva valkokukkainen tiikerilumme (Nymphaea lotus). Se on ruotsalaiselta nimeltään osuvasti egyptisk vitlotus eli ”egyptiläinen valkolootus”.

Lajit on helppo erottaa toisistaan lehtien perusteella. Intianlootuksen lehdet ovat kilpimäiset ja kohoavat reilusti veden pinnan yli. ”Egyptinlootuksella” on selvät lumpeenlehdet, suomalaisesta lumpeesta poiketen hammaslaitaiset. Muuten lehden tyvellä on lumpeelle ominainen syvä lovi.

Intianlootuksen kukat ovat tavallisesti vaaleanpunaiset, harvoin valkoiset.

Molempia kasvaa Suomessa lähinnä vain kasvitieteellisten puutarhojen vesialtaissa. Niitä voi toki kasvattaa isoissa akvaarioissa.

Molemmat kasvit tarvitsevat lämmintä vettä, valoa ja riittävän ison kasvualustan kookkaalle juuristolle.

Kasvatus voi olla kotioloissa vaikeaa. Kasvin saa varmaankin pysymään hengissä, mutta kukintaa on ehkä turha toivoa. Yrittäminen tietenkin kannattaa.

Julkaistu: 10.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.