Meidän Talo

Lohjennut kivitaso

Lohjennut kivitaso

Pekka Luotonen

Kysymys:

Keittiössämme on kivityötaso, joka on luullakseni graniittia. Tason etureunasta lohkesi pieni pala, kun osuin siihen valurautaisella paistinpannulla kiireessä ruoanlaittoon ryhtyessä. Taso on aika kookas, joten sen uusiminen on sekä työläs että kallis homma. Voiko tällaista vauriota korjata mitenkään? Onko korjaaminen ammattilaisen työtä, vai voinko hoitaa sen itse?

Vaurioalue on noin 3 x 5 cm kokoinen, eli tuolta alueelta tason pinnasta on lohjennut ehkä puolen sentin syvyinen pala. Tason etureuna on vain hieman ylä- ja alareunoistaan pyöristetty, eli profiili on aika kulmikas.

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleisesti ottaen kivitason työstö kotioloissa on hankalaa, vaikka käytettävissä olisi siihen sopivia työkalujakin. Onneksi lohkopala ei ole kovin suuri. Jos lohjennut pala on tallessa, voit liimata sen takaisin jollakin kosteutta kestävällä kaksikomponenttiliimalla. Yli pursunneen liiman voit sen kovettumisen jälkeen leikata esimerkiksi partakoneen terällä pois. Saumakohdan täydellinen häivyttäminen ei tällä tavalla onnistu. Vaurioalueen paikallinen hiominen ja pinnan kiillotus ei sekään ole hyvä ratkaisu, sillä paikka peilaa ja näkyy epätasaisena. Paljon laadukkaampi vaihtoehto on reunan uudelleenmuotoilu lohjenneen alueen poistamiseksi ja koko tason ylihionta. Tällaisen korjauksen tekeminen on tason valmistajan tai muun alan ammattiliikkeen työtä. Täysin moitteettomaan lopputulokseen päästään vain tekemällä koko taso uudestaan. Eräs mahdollinen keino on listoittaa kivitason reuna epoksiliimalla kiinnitettävällä metalli- tai puuprofiililla, jos se soveltuu muuten tason käyttövaatimuksiin. Listan alle jäävät muutkin kolhut, joita tasoon mahdollisesti on syntynyt. Liitosalueen voi tarvittaessa tiivistää silikonilla, ellei sitä käytä listan kiinnityksessä.

Julkaistu: 20.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.