Meidän Mökki

Laattojen saumat puhtaiksi

Jouko Lommi

Kysymys:

Keittiömme välitilassa hanan takana on valkoiset kaakelit valkoisine saumoineen. Miten estän tummentumien synnyn keittiössä ja kylpyhuoneessa? Mikä olisi paras pesuaine ja -väline saumoille? Myös keittiön valkoinen työtaso tuntuu oikein imaisevan tummentumia.

En oikein tiedä, mitä materiaalia se on, koska se on edellisten omistajien perua. Tuntuu kuin työtason päällä olisi jokin pikkuisen kiiltävä (hiukan heijastava) ja liukas pinta, mutta se on mahdollisesti osin käytössä paikoittain kulunut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Huokoinen laattasauma ja naarmuuntunut työtason pinta tummuvat nopeasti.

Päivittäiseen puhdistamiseen soveltuu normaali yleispuhdistusaine. Sauman pintarakenne on huokoinen, joten uusi tai peruspuhdistettu sauma kannattaa käsitellä laattasauman suoja-aineella, joka estää lian imeytymistä.

Työtasoissa korkeapainelaminaatti eli niin sanottu IKI-levy on uutena helposti puhtaana pidettävä ja useamman vuosikymmenen kestävä pintamateriaali. Vaikeat tahrat voi poistaa talousspriihin, asetoniin tai tinneriin kostutetulla siivouspyyhkeellä.

Luulen, että tässä tapauksessa pinnoite on ollut laadultaan heikompaa tai ollut liian kovalla kulutuksella. Kun normaali yleispuhdistus käy työlääksi, edessä on työtasojen uusiminen, koska uudelleenpinnoittamiseen ei ole toimivia kotikonsteja.

Pinttyneempi lika vaatii tehokkaampia puhdistusaineita. Yleensä emäksinen tai klooripitoinen puhdistusaine soveltuu tummuneiden laattasaumojen puhdistukseen. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella, jotta esikäsittely ja vesihuuhtelut tulee tehtyä oikein.

Sitruunahappo ja ruokasooda soveltuvat myös pinttyneenkin sauman puhdistukseen. Ruokasoodaan lisätään vettä, kunnes aine muodostuu tahnamaiseksi. Tahna levitetään saumaan ja harjataan puhtaaksi laattasauman puhdistukseen tarkoitetulla harjalla.

Höyrypesuri on tähän puhdistukseen tehokas apulaite. Lisälaitevalikoimista löytyy puhdistukseen hyvin soveltuva saumaharja.

Vielä tehokkaampaan puhdistukseen on myynnissä sauman puhdistuskivi, jolla sauman pintakerros voidaan hioa pois. Tämän jälkeen sauman väriä voidaan korjata saumakynän avulla.

Pinta kannattaa käsitellä vielä saumasuoja-aineella. Tällainen puhdistus on melkoisen työläs, ja vaihtoehdoksi saattaa tulla sauman uusiminen.

Vanhan saumausaineen poistoon on saatavissa metallinen kaavintaterä, jolla sauma voidaan puhdistaa avoimeksi.

Työ on tehtävä varovaisesti, jotta taustalevy tai vedeneristeet eivät vaurioidu. Saumojen aukaisuun on saatavissa myös sähkökäyttöisiä jyrsimiä.

Uusi saumausaine levitetään solukumilastalla vinottain yli laattapinnan. Kun saumaus on hieman kuivahtanut, muotoillaan sauma pyyhkimällä hieman kostealla sienellä pyörivillä liikkeillä. Lopuksi pinta puhdistetaan kuivalla rievulla tai trasselilla hangaten.

Samalla kannattaa uusia myös laatoituksen reunojen silikonisaumat. Vanha sauma-aine irtoaa repimällä ja varovaisesti puukolla avustaen. Sauma puhdistetaan asetonilla. Uuden sauman reunat rajataan maalarinteipillä. Sopiva täyttö tehdään massapuristimella. Sauman pinta viimeistellään tiskiaineeseen kostutetulla sormella. Suojakäsineitä kannattaa käyttää. Reunateipit kannattaa irrottaa heti tuoreeltaan, koska kuivuneen sauman reuna repeilee helposti teippiä irrotettaessa.

Julkaistu: 10.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.