Meidän Mökki

Kuinka tapetoida vanhat seinät?

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Vanhan rintamamiestalon seinät, jotka ovat vähän vinksin vonksin, luovat metkaa tunnelmaa. Miten niitä voi tapetoida pinkopahvin ja lasikuitutapetin päälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pinkopahvi soveltuu hyvin tapetointialustaksi, mutta repeämät ja kupruilut kannattaa ensin korjata.

Pienet repeämät voi korjata liimaamalla useampia ohuita paperipaikkoja repeämäkohdan päälle. Päällimmäinen paikkapala tehdään aina hieman alempaa suuremmaksi. Viimeiseksi pintaan tulevan paikan reuna-alue jätetään muutaman sentin matkalta ilman liimaa. Liiman kuivuttua irtonainen reuna revitään pois ja hiotaan vielä hiomapaperilla tasaiseksi, niin kohouma ei näy tapetin alta.

Kupruilevista kohdista tapetti viilletään auki ja naulataan pinkopahvin kiinnittämiseen tarkoitetuilla nupinauloilla limittäin kireälle kiinni. Pinkopahvin reuna hiotaan ohueksi ja päälle liimataan vielä paperipaikka, jonka reunakaista revitään ja hiotaan kuten edellä.

Vanhan pinkopahvin päälle kannattaa telata ohut vaalea pohjamaalikerros, jolloin vanha väri ei kuulla uuden tapetin tai pintamaalin taustalta.

Lasikuitutapetin voi päällystää uudelleen tapetoimalla. Pinta on kuitenkin saatava ensin tasaiseksi, koska vanhan lasikuitutapetin poisto saattaa olla todella hankalaa. Tasoittamisen voi tehdä seinäpinnan yli teräslastalla levitettävällä pintatasoitteella. Kuivunut tasoite on vielä hiottava ja pohjamaalattava ennen tapetointia.

Helpompi tapa on käyttää tasoitetapettia, joka kiinnitetään lasikuitutapetin päälle ja voidaan edelleen tapetoida pintatapetilla. Tuotteiden käyttöohjeita on noudatettava.

Julkaistu: 14.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.