Meidän Mökki

Kuinka lähelle rajaa saunan voi rakentaa?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Voiko naapuri rakentaa savusaunan muutaman metrin päähän rajasta ja niin lähelle mökkitietä, että mökille kulkeminen vaikeutuu? Olen myös huolissani kaivosta, joka on 10 metrin päässä tulevasta rakennuksesta, sen alapuolella rinteessä. Rakennuksen pohjatöitä on alettu jo tehdä. Miten minun pitäisi menetellä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Savusauna on palovaarallinen rakennus, jonka rakentaminen vaatii rakennusluvan.

Savusaunan sijoituspaikkaa arvioitaessa tulee ottaa huomioon ympäristön soveltuvuus savusaunan rakentamiseen, sillä tiettyjä vähimmäisetäisyyksiä on noudatettava.

Savusauna on rakennettava vähintään 15 metrin päähän naapurin omistamasta tai hallitsemasta tontista ja vähintään 20 metrin päähän rakennuksesta, joka on naapurin omistamalla tai hallitsemalla maalla.

Saunaa ei myöskään saa rakentaa 12 metriä lähemmäksi mökkitietä tien keskiviivasta mitattuna olettaen, että mökkitie on yksityistie.

Rakennuksen sopiva etäisyys kaivoon on katsottava aina tapauskohtaisesti. Mitään tarkkaa metrimäärää ei ole säädetty.

Sopiva etäisyys riippuu muun muassa maaston kaltevuudesta, maaperän laadusta ja kaivotyypistä.

Ohjeellisena vähimmäisetäisyys on kymmenen metriä, kun kyseessä on rengaskaivo. Porakaivo voi olla lähempänäkin. Pohjavesiolosuhteista ja jäteveden johtamistavasta riippuen kaivo voi sijaita rakennusta alempanakin.

Koska vaikuttaa siltä, että savusaunan rakentamisessa vaadittavista vähimmäisetäisyyksistä on ehkä lipsuttu, kannattaa teidän ottaa yhteyttä kuntanne rakennusvalvontaan asian tarkistamiseksi.

Julkaistu: 17.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.