Viherpiha

Koivun ruska?

Kasvifysiologian dosentti, professori

Julkaistu: 21.10.2015

Kysymys:

Miksi eri koivut tulevat ruskaan niin eri tavoin? Kotini lähellä kasvavista koivuista osa vaihtaa väriään alhaalta alkaen, osa ylhäältä alkaen, ja osaan ruska tulee tasaisesti.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Koivuissa ruskaan tuleminen saattaa vaihdella huomattavasti eri puuyksilöiden välillä ja jopa yhden puunkin sisällä. Ruskan väri koivussa on kuitenkin lähes aina sama kirkkaankeltainen. Väri johtuu siitä, että puut ottavat talteen lehtivihreän eli klorofyllin, joka on typpeä sisältävä molekyyli, ja keltaiset karotenoidit jäävät lehtiin. Typpeä on Suomen maaperässä aika vähän, siksi kasvit ovat niin tarkkoja siitä. Koivuissa ei käynnisty punaisia värejä aiheuttavien antosyaanien synteesi syksyn seurauksena kuten monissa muissa puissa, siksi koivujen syysväri on vain tuo keltainen.

Puut arvioivat talven tulon kahdesta seikasta: päivänpituudesta ja ilmojen viilenemisestä. Päivänpituus on tarkempi keino mitata syksyn edistymistä, siksi sen merkitys on paljon suurempi kuin sään viilenemisen. Puut tietävät jo elokuun alussa, että syksy lähestyy, vaikka säässä ei olisikaan ollut havaittavissa mitään muutosta. Siksi koivut aloittavat jo tuolloin talvehtivien silmujen valmistamisen, ja kasvu päättyy. Päivänpituuden vaikutus tulee hyvin ilmi, jos siirrämme koivuja etelästä vaikkapa Rovaniemelle. Puut jatkavat kasvuaan liian pitkään ja voivat paleltua, sillä ennen syyspäivän tasausta Rovaniemen päivät ovat pidempiä kuin etelässä, vaikka kylmät yöt tulevat aikaisemmin.

Ruskaan tuleminen vaihtelee paljon eri koivupuiden välillä. Tämä johtuu siitä, että puutkin ovat yksilöitä ja niillä on kullekin ominainen perinnöllisten ominaisuuksien yhdistelmänsä.

Koska ruskaan tulemiseen vaikuttavat myös säiden viileneminen ja hallayöt, samankin puuyksilön sisällä tilanne voi olla hyvin erilainen. Useimmiten yöhallojen kylmimmät lämpötilat ovat lähellä maan pintaa, siksi koivujen alimmat osat kärsivät aiemmin kuin keskiosat tai latvat ja kellastuminen alkaa alhaalta. Toisaalta kylmät tuulet pääsevät vaikuttamaan paljon pahemmin latvaan kuin suojaisaan tyveen, siksi joissakin puissa latvat saattava kellastua ensin. Suurin syy puuyksilöiden erilaiseen kellastumiseen on kuitenkin perimässä, puut ovat yksilöitä siinä kuin mekin – toiset kärsivät kylmästä paljon helpommin kuin toiset!  

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.