Viherpiha

Kohopenkki puun juurelle

Lotta Lindholm

Kysymys:

Kohopenkki omenapuun juurelle?

Tarkoitus on istuttaa perennoja suojaamaan puiden runkoja ruohonleikkurilta.  Ajattelin levittää nurmikon päälle kerroksen sanomalehtiä ja tuoda uutta multaa päälle. Voinko laittaa uutta multaa runkoon asti?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos tarkoituksenasi on suojata puut, on parasta poistaa nurmikko ja kattaa maa kuorikatteella, nurmihakkeella tai muulla eloperäisellä aineella. Älä laita katetta runkoon kiinni. Kun olet poistanut nurmipinnan, voit myös katteen sijaan levittää ohuen kerroksen multaa ja istuttaa tai kylvää siihen kesäkukkia, sipulikasveja tai matalia peittoperennoja. Ne ovat pienijuurisia eivätkä vaadi paljon tilaa. Syksyllä voit jättää kasvien kuolleet osat maatumaan puiden ympärille. Kasvijätteet toimivat maanparannusaineena. Osa kesäkukista saattaa siementää paikan päälle, jolloin seuraavana vuonna saat taas nauttia kukkaloistosta. Saat nurmikon pois helposti, kun kanttaat pistolapiolla ensin suuren ympyrän puun ympärille. Ympyrä saa olla halkaisijaltaan 1–2 metriä, puun koosta ja iästä riippuen. Jaa tämän jälkeen pistolapiolla pistellen ympyrä lohkoihin. Saat helposti nostettua nurmilohkot juurineen maasta talikolla tai perunakuokalla. Jos paljaalle alueelle jää pitkäjuurisia rikkaruohoja, kaiva ne pois. Puun rungon ympärille mahdollisesti jäävät heinätupsut saat poistettua käsin. Jäljelle jää kuoppamainen ympyrä, johon voit levittää ohuen multakerroksen pienijuuristen kasvien istutusta varten. Nurmikko pyrkii valloittamaan paljaan maan, joten siisti kanttauksen rajat vähintään kerran kesässä. Jos käytät nurmikonreunusnauhoja, tarkista etteivät heinän juuret pääse leviämään reunan yli tai ali. Lotta Lindholm  

Julkaistu: 21.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.