Viherpiha

Kissat kasvimaalla

Teija Heinonen

Kysymys:

Ovatko kissojen ulosteet terveysriski kasvimaalla? Uudesta kasvimaastamme tuli hyvä sato. Sadonkorjuun jälkeen naapurin kissat kävivät usein kasvimaalla. Pitääkö mullat vaihtaa vai voinko huoletta istuttaa juurekset ja vihannekset viime kesän multaan?  

Näytä vastaus

Vastaus:

On totta, että kissojen ulosteet ovat ihmisiin tarttuvan alkueläin-infektion, toksoplasmoosin, yksi tartuntalähde. Kissoista kuitenkin vain murto-osa erittää ulosteissaan taudinaiheuttajia, joten en näkisi syytä huoleen viljelyn suhteen. Satunnaisia kissavieraita on liikkunut pihapiireissä iät ja ajat. Suosittelen ennaltaehkäisyä. Kissojen pysymiseksi jatkossa pois kasvimaalta voit kokeilla esimerkiksi epämiellyttävään hajuun perustuvia kissakarkotteita. Lisäksi ulosteet kannattaa kerätä tuoreeltaan roskiin käsikosketusta välttäen. Talouskompostiin jätöksiä ei kannata laittaa. Hyvä käsihygienia ja suojakäsineet puutarhamultaa käsitellessä ovat lisäksi aina paikallaan. Toksoplasmainfektiosta löytyy netistä runsaasti lisätietoa. Teija Heinonen

Julkaistu: 25.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.