Viherpiha

Kirimoijan kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on viisi kirimoijan siementä. Haluaisin tietää sen kasvatuksesta. Millaista multaa käytän, mikä on sopiva valoisuus, lämpötila ja ilmankosteus? Pitääkö siemeniä liottaa? Minulla on myös siemenistä kasvatettu kiivin taimi, joka puskee koko ajan uusia karvaisia lehtiä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että osa lehdistä kellastuu ja rypistyy. Osaisitteko auttaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kovakuoristen siementen liottaminen yön yli huoneenlämpöisessä vedessä edistää itämistä. Kylvä kirimoijan, Annona cherimola, siemenet mietoon kylvömultaan reilun sentin syvyyteen. Pohjalämpö jouduttaa itämistä. Mikäli kotonasi on lattialämmitys, sijoita kylvökset lämpimään paikkaan lattialle. Itämisaika on 3–6 viikkoa lämpötilasta riippuen. Ruukuta pikkutaimet ja sijoita mahdollisimman valoisalle paikalle. Kastele ja lannoita säännöllisesti kasvukauden ajan. Sekä kirimoija että kiivi, Actinidia deliciosa, ovat lämpimän ilmaston kasveja. Lajeille otollisten kasvuolosuhteiden luominen asuinhuoneissa on vaikeaa, mikä aiheuttaa erityyppisiä kasvuhäiriöitä. Lehvästön kellastuminen voi johtua esimerkiksi valon puutteesta, väärästä lämpötilasta, kuivasta huoneilmasta sekä lannoitus- tai kasteluvirheestä. Kiivin versokasvu on voimakasta kesäisin. Tällöin kasvi kuluttaa runsaasti vettä ja ravinteita. Talvet köyntelevä kasvi lepää mielellään hieman normaalia huoneenlämpöä viileämmässä.

Julkaistu: 1.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.