Viherpiha

Karhunsammalta pihaan

Karhunsammalta pihaan

ViherPiha

Kysymys:

Viihtyisikö karhunsammal aurinkoisella paikalla nurmikon sijasta? Olen kaivanut paikan nurmikkokaistaleelle (1 m x 5 m) kulkureitin laatoituksen viereen. Miten sammal tulisi paikkaan istuttaa, jos se siihen käy? Entä hoito? Tontti on osittain metsäinen rinnetontti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sammalen siirtäminen luonnosta maanomistajan luvalla on mahdollista, mutta siirteiden kotiutuminen puutarhaan vaihtelee. Onnistumisen yhtenä edellytyksenä on, että uusi kasvupaikka on vastaavanlainen kuin missä sammal on luonnossa kasvanut. Eli aurinkoiselle paikalle tuleva sammal siirretään aurinkoiselta kasvupaikalta ja pohjasta pyritään tekemään mahdollisimman pitkälle sammalen luontaista kasvualustaa vastaava.

Karhunsammalia on useita eri lajeja. Esimerkiksi korpikarhunsammal viihtyy kosteilla suoperäisillä mailla ja kankaankarhunsammal nimensä mukaisesti kuivilla kankailla. Sammalta irrotetaan yhtenäisinä patjoina, jotka asennetaan valmiin pohjan päälle ja kastellaan perusteellisesti. Säännöllinen kastelu etenkin alkuaikoina on tärkeää.

Teija Heinonen

Julkaistu: 5.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.