Viherpiha

Kärhön lakastumistauti

ViherPiha

Kysymys:

Lakastumistauti vaivaa Multi Blue -kärhöäni. Mikä taudin saa aikaan? Miten saan kärhöni taas terveeksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lakastumistauti on sienitauti, joka iskee etenkin suurikukkaisiin kärhöihin. Se lakastuttaa versoja jopa parhaan kasvun aikaan. Lakastumistautiin tehoavia torjunta-aineita ei meillä ole myynnissä.

Taudin esiintymistä voi välttää järjestämällä kasville parhaat mahdolliset kasvuolot. Syynä lakastumistautiin voi olla myös sopimaton kasvupaikka, joka heikentää kasvia ja altistaa sen taudeille.

Kärhöharrastajien käyttämä keino torjua lakastumistautia on asettaa istutuskuopan yläosaan istutettavan taimen ympärille pohjaton ämpäri tai muu astia, jonka reuna ulottuu maanpinnan yläpuolelle. Se suojaa kärhön tyveä, joka on kasvin heikkko kohta. Versojen ja astian väliseen tilaan laitetaan hiekkaa tai lecasoraa, joka eristää kasvin tyven ympäröivästä mullasta ja estää sienitaudin pääsyn maasta varteen.

Runsas kastelu on edellytys kärhöjen menestymiselle. Niin lakastumistautia kuin kasvin yleistä heikkenemistäkin voidaan torjua huolehtimalla riittävästä kastelusta.

Kuihtuneet versot kannattaa poistaa kärhöistä heti niiden ilmannuttua.

Julkaistu: 11.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.