Viherpiha

Jaloruusut kärsivät

ViherPiha

Kysymys:

Kolme kesää sitten istutetut ’Nina Weibull’ -ruusut eivät tänä keväänä näyttäneet elonmerkkiä. Aiemmin ne ovat talvehtineet hyvin. Kun kaivoin taimet maasta, huomasin, että jalonnuskohdan tasolla maa oli muuttunut harmaaksi ja höttöiseksi. Siis noin viiden sentin kerros ainoastaan sillä tasolla. Jalonnuskohdan yllä ja alla maa näytti normaalilta. Jalonnuskohdat olivat myös jotenkin niljaiset. Missä vika? Voiko samaa maata enää käyttää? Istutettaessa ruusuille tuli aivan uusi, puhdas ostomulta. Onko koko alue nyt pilalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttaisi siltä, että jalonnuskohta on altistunut talvituhosienille. Vioitus johtunee vuoden 2004 sateisesta kesästä ja syksystä sekä kasvualustaan kerääntyneestä ylimääräisestä kosteudesta. Maan routaantumista sai myös odotella pitkään. Mikäli ruusukasvusto suojattiin pakkasilta liian aikaisessa vaiheessa, taudinaiheuttajille tarjoutui suojien lämmössä otolliset olosuhteet kasvaa ja lisääntyä. Kasvualusta kannattaa perusparantaa ennen uusien taimien istuttamista. Harmaa ”höttömulta” vaihdetaan uuteen multaan, kasvualusta lannoitetaan ja kalkitaan ja lopuksi kaikki kasvualusta-ainekset sekoitetaan huolellisesti keskenään.

Julkaistu: 27.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.