Viherpiha

Huonekumipuun laikut

ViherPiha

Kysymys:

Huonekumipuuni lehdissä on ollut jo jonkin aikaa keltaisia laikkuja. Lehti on siitä kohtaa paksumpi ja se muistuttaa jotakin ”ruttoa”. Tauti leviää viereisiin lehtiin niin, että koko kasvi alkaa olla sen vallassa. Onko kyseessä jokin tauti, koska tuholaisia ei näy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Huonekumipuun, Ficus elastica, lehtien kellastuminen voi johtua valo- tai lämpöolosuhteiden äkillisestä muutoksesta, liiallisesta kastelusta tai ravinteiden puutoksesta. Myös paljain silmin vaikeasti erottuvat vihannespunkit vaivaavat kasvia ajoittain. Kumiviikuna viihtyy parhaiten runsaassa hajavalossa. Eteläikkunalle sijoitettuna se kaipaa kesäkuukausina varjostusta, muuten lehdet kärsivät polttovioituksista. Nahkealehtistä kasvia tulee helposti kastelua liikaa. Vettä annetaan kerralla runsaasti, mutta kasvualustan on annettava kuivahtaa kastelukertojen välissä. Mikäli käytetään aluslautasta, on ylimääräinen vesi muistettava kaataa pois. Huonekumipuu pitää myös sumutuksesta. Sitä lannoitetaan kasvukauden aikana viikoittain, talvella riittää maksimissaan kerran kuukaudessa annettu ravinnetäydennys. Myös veden tarve on lepokuukausina niukempaa. Vihannespunkit imevät solunesteitä ja vioitus aiheuttaa lehtiin vaaleita laikkuja. Tuholaiset keksitään monesti vasta kun pahoin saastuneiden kasvien lehdet peittyvät seittiin. Punkkia voi torjua huonekasveille tarkoitetuilla yleistorjunta-aineilla.

Julkaistu: 8.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.