Viherpiha

Hopeapajun leikkaus

Hopeapajun leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Miten kannattaa leikata hopeapajut, jotka ovat halkaisijaltaan 50 senttiä? Puut on katkaistu kolmen metrin korkeudelta 20–30 vuotta sitten. Niin sanotut vesiversotkin ovat jo yli 20 senttiä paksuja. Ongelma on se, että oksat ovat 5–10 metriä pitkiä, ja ne tahtovat murtua rungosta. Puiden ulkonäkökään ei ole mitenkään luonnollinen, ja oksien keskeltä pilkottaa kuivunut katkaisukohta. Katkaistaanko rungot uudelleen alempaa vai leikataanko vesiversot esimerkiksi 1,5 metrin korkeudelta tolpan päästä ja poistetaan kaatuvat oksat kokonaan? Kannattaako kuivunut keskus poistaa jotenkin? Vanhassa pihapiirissämme on paljon luonnollisesti kasvavia isoja puita, joten nämä kaksi voisivat olla muotoiltuja puita.

Näytä vastaus

Vastaus:

Puiden hoitoleikkauksissa pyritään aina ottamaan huomioon puun luontainen kasvutapa.

Tapauksessanne hoitovirhe on jo tapahtunut vuosikymmeniä sitten ja kasvu on ryöstäytynyt käsistä.

Lähtisin arvioimaan tarvittavia jatkohoitotoimia puiden iän ja tämän hetkisen yleiskunnon perusteella. Mikäli esimerkiksi porauskoe osoittaa lahovikaa puiden rungossa, hävittäisin puut kokonaan. Jos taas runko osoittautuu terveeksi, puut voidaan siistiä leikkaamalla.

Helpoin vaihtoehto leikkaajan kannalta on katkaista rungot hieman edellistä tapituskohtaa matalammalta. Työläämpi, mutta ei ihan yhtä radikaali vaihtoehto on poistaa ensimmäiseksi kaikki repeilleet ja kaatumaisillaan olevat oksat. Tämän jälkeen oksistoa harvennetaan ja versoja typistetään hieman pallomaiseen muotoon jättäen keskimmäiset oksat noin kahden metrin mittaiseksi. Jatkossa versokasvu pidetään kurissa säännöllisesti leikkaamalla.

Julkaistu: 20.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.