Meidän Mökki

Haaveissa patinoitunut hirsimökki? Näin harmaannutat hirret

Neuvontainsinööri

Julkaistu: 9.3.2016

Kysymys:

Haluamme hirsimökkimme harmaantuvan luonnollisesti. Pitääkö ikkunapokat, terassin sisäkatto ja lattia käsitellä jotenkin? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsiseinän ulkopinnan on läpäistävä vesihöyryä, jotta rakenne pääsee kuivumaan. 

Reiluilla räystäillä suojattu hirsiseinä ei välttämättä vaadi pinnalleen muuta kuin homeelta suojaavan pinnoitteen. 

Puun vanhenemisen aiheuttama luonnollinen harmaantuminen ehkäisee jo sinällään pintahomeen muodostumista. Uusien ulkopintojen harmaannuttamista voi nopeuttaa rautasulfaattikäsittelyllä. 

Jos seinä on korkea, se kastuu helpommin tuulisella sadesäällä ja kaipaa pintaansa vettä hylkivän pinnoitteen, joka ei kuitenkaan saa olla höyrytiivis. 

Myös suojaamaton ikkunanpuite on altis säärasituksille. Puiterakenteet keräävät runsaasti lasipinnoilta valuvaa vettä ja kosteutta, joten ne on hyvä suojata vettähylkivällä pinnoitteella. Myös ulkopinnan lasituslistojen vesitiiviys on tärkeä varmistaa.

Ikkunan puite- ja karmirakenteiden ulkopinnoille sopii pintakalvon muodostava kylläste. Se on hyvä uusia 5–10 vuoden välein.

Terassin lattialaudoille soveltuu sama kalvon muodostava kylläste kuin ikkunapuitteillekin. Katto puolestaan säilyy käsittelemättömänä, mutta se voi kerätä kosteissa olosuhteissa harmillisesti pintahometta. Katon voi käsitellä rautasulfaatilla, mikäli tumman pinnan aiheuttama vaikutelma sopii kokonaisuuteen.  

Kuva: Jorma Silkelä/Vastavalo

Lue lisää: