Meidän Mökki

Miten suojata alin seinähirsi saunassa?

Jouko Lommi

Neuvontainsinööri

Kysymys:

Mökkisaunan ja pesutilan alin hirsi joutuu kovalle kosteusrasitukselle, kun peseytymisestä tuleva vesi menee betonilattian ja seinähirren liitokseen. Voiko alinta hirttä ja lattian ja seinän saumaa jotenkin eristää tai suojata

Näytä vastaus

Vastaus:

Tämä rakenneongelma on yleinen hirsimökin pesuhuoneessa ja saunassa, koska rakennetta ei usein alun alkaen suunnitella kunnolla.

Märkätilan lattian vedeneristeestä saadaan toimiva ainoastaan siten, että lattian vedeneriste nostetaan seinälle saumattomasti. Näin pesuhuoneen lattialle muodostuu viemäröity ja laatoitettu vesitiivis allas, jonka reunakorkeus on vähintään 10 senttiä.

Tärkeä yksityiskohta on vielä tehdä altaan yläreuna ja alimman seinähirren liitos vesitiiviiksi ja muotoilla siten, että roiskevedet ohjautuvat hyvin lattialle.

Uusi rakenne on helppo toteuttaa oikealla tavalla. Hyvä ratkaisu on sellainen, että lattialaatta ja hirsiseinän alla oleva betonisokkeli muodostavat altaan, joka on helppo vedeneristää ja laatoittaa. Hirren ja laatoituksen saumakohta tiivistetään joustavalla tiivistemassalla. Sauman päälle voidaan vielä kiinnittää tiiviisti kapea, metallinen suojaprofiili.

Joskus lattiarakenne on suunniteltu siten, että seinän alimmainen hirsi lähtee tasaisen laatan päältä. Tässä tapauksessa alimmaisen seinähirren alareunaan on muotoiltu kolo, johon kiinnitetään kosteutta kestävä rakennuslevysuikale. Levysuikaleen sisäpinta ja betonilattia vedeneristetään ja laatoitetaan jälleen yhtenäiseksi, tiiviiksi altaaksi.

Väärin tehdyn rakenteen korjaaminen on usein jonkinlainen kompromissi vesitiiveyden ja kohtuuttoman työlään, uutta rakennetta vastaavan korjaustoimenpiteen välillä.

Korjauskohteessa seinähirren alareunaan voidaan kiinnittää joustavalla tiivistemassalla ja ruuveilla levysuikale, jonka pinta vedeneristetään ja laatoitetaan. Reunakorotuksen yläreuna tiivistetään hirsipintaan saniteettisilikonilla.

Pieni riski muodostuu siitä, ettei vedeneriste ole yhtenäinen korotussuikaleen ja lattian vedeneristeen välillä. Tiivis saumamassa parantaa tilannetta, ja pieni kosteus seinähirressä kuivuu ulospäin.

Helppotöinen korjaus voidaan tehdä usein myös siten, että laattalattian ja hirren saumakohta tiivistetään mahdollisimman hyvälaatuisella saniteettisilikonisaumalla. Tämäkin rakenne toimii kohtuullisesti, kunhan muistetaan seurata sauman kuntoa ja uusia reunatiiviste aina tarvittaessa.

Julkaistu: 17.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.