Viherpiha

Akileijat eivät kuki

ViherPiha

Kysymys:

Mikä akileijojani vaivaa? Ne kasvattavat normaalin lehdistön ja kukkavarret. Nuppuja kehittyy runsaasti, mutta ne eivät avaudu vaan kuihtuvat. Näin on käynyt jo useana kesänä. Onko jotain tehtävissä vai onko tyydyttävä katselemaan akileijojen lehdistöä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on jokin uusi kasvintuhooja, jonka toukat elävät nuppujen sisällä ja syövät sisustan tyhjäksi. Kukat eivät aukene tai ne ovat epämuodostuneita. Nähtävästi otusta voi torjua kemiallisesti. Sopivista aineista saa tietoa alan liikkeistä. Heti tuhon ilmaannuttua pitää kaikki kukinnot katkaista ja hävittää. Näin estetään uuden, seuraavaan kesään säilyvän sukupolven syntyminen. Yhtäkkiä ilmestyneet kasvintuhoojat ovat usein vain yhden kesän riesa, ja niitä ei yleensä näe enää seuraavana kesänä. Tässä tapauksessa kanta kuitenkin näyttää säilyvän paikalla, jos sitä ei tavalla tai toisella hävitetä.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.