
Kontrasti Oy:n maisemasuunnittelija Jonna Jääskeläinen kertoo, miten pieniinkin pihoihin saa luotua yksityisyyttä.
Vantaan asuntomessualue on rakennettu ennätystiiviisti. Miten yksityisyyttä ja näkösuojaa rakennetaan piha-alueelle?
– Sitä saadaan kasvillisuudella tai rakennelmilla kuten aidoilla, muureilla tai pergoloilla. Pensasaidoista ja puista tulee luonnollisesti korkeampia ja tuuheampia vasta ajan myötä. Mutta esimerkiksi nopeasti kasvavat tuijat ovat helppoja ja varmoja, ja ne antava suojaa myös talvella. Myös lehtipensaissa on iso kirjo mistä valita, syreeneistä korkeisiin angervolajikkeisiin. Pergolaan voi kasvattaa köynnöksillä vihreää seinää.
Miten vinkkejä antaisit pihasuunnitteluun tällaiselle tiheään kaavoitetulle alueelle?
– Piha kannattaa suunnitella jo talon rakennusvaiheessa. Ahtaissa oloissa se on erityisen tärkeää. Maamassoja liikutellaan kuitenkin rakentamisen aikana ja maasta nousee kiviä, joita voisi hyödyntää pihassa. Taitavalla suunnittelulla pihan kaikki neliöt saadaan fiksusti käyttöön ja suojaa sinne missä oleskellaan eniten. Pihasuunnittelulla etsitään myös järkevä sijainti talouspihalle, eli roskiksille, tamppaustelineelle ja polkupyörien säilytykselle.
Olisi myös hyvä keskustella avoimesti pihasta tonttinaapureiden kanssa. Pienet pihat kannattaa tehdä yhteistyössä, esimerkiksi yhteiset pensasaidat säästävät tilaa ja rahaa, kun molempien ei tarvitse tehdä omia aitoja.