Avotakka

Yksiön kokoinen kesäkeidas! Anne ja Lennart rakensivat pihalleen kesäolohuoneen hävikki- ja kierrätystarpeista

Yksiön kokoinen kesäkeidas! Anne ja Lennart rakensivat pihalleen kesäolohuoneen hävikki- ja kierrätystarpeista
Anne ja Lennart rakensivat pihalleen kutsuvan kesäkeitaan, jossa voi kokkailla ja oleilla. Satoi tai paistoi, luontoa rakastava perhe viettää aikaa lempipaikassaan.
Julkaistu: 16.7.2021

Anne Becklinin ja Lennart Boozin kesäolohuone on kuin toinen koti keskellä pihaa. Idea oleskelupaikan rakentamiseen syntyi tarpeesta keksiä pitkään palvelleen huteran paviljongin tilalle kestävämpi ratkaisu. Tarvittiin paikka, jossa ulkona viihtyvä perhe voi oleskella säällä kuin säällä.

Laatikkoon rakennetussa yrttimaassa kasvaa hyötykasveja. Vedet kesäolohuoneeseen on johdettu taustalle jäävästä saunarakennuksesta.
Anne on sisustanut luonnon kehystämän tilan harmonisesti. Musta saa jatkumon vieressä olevista rakennuksista, ja keltaiset vanhat pinnatuolit tuovat hillityn väripilkun harmaan rinnalle.

5 oivallusta

1. Piharakennus on tehty itse ja lähes kokonaan ylijäämä- ja kierrätysmateriaaleista. Runkolaudat löytyivät omasta takaa. Seinät on rakennettu OSB-levystä, jonka Lennart pelasti entiseltä työpaikaltaan. 2,5 metrin korkeuteen kohoava aaltopeltinen katto on puretusta vanhasta talosta.

Kesäkeidas on tehty kekseliäästi hävikki- ja kierrätystarpeista.

2. Rakennus päätettiin sijoittaa keskelle 1,6 hehtaarin kokoista tonttia. Perhe halusi sen lähelle taloa mutta kuitenkin sellaisen etäisyyden päähän, että tulipaikkaa voi käyttää turvallisesti. Lähtökohtana oli saada paikat sekä ruokailua että oleskelua varten. Se määritteli rakennuksen koon.

Anne vaihtelee ruukkuistutusten kasvilajeja joka vuosi. Nyt kukkivat suklaakosmos ja mustanpuhuva petunia. Ajan saatossa harmaantuvasta OSB-levystä rakennettu matala seinä tuo suojaa tuulelta tukkimatta kuitenkaan näkymiä.
Sohvakalusteet ovat Annen töistä hankitut mallikappaleet. Ne saavat olla katoksen alla ympäri vuoden, sillä pehmusteet ovat vettähylkivää materiaalia. Juuttimatto tuo mukavuutta paljaan jalan alle. Perinteiset neliön malliset laatat saivat ilmeikkyyttä, kun ne ladottiin vinottain.

3. Sohvaryhmä ja riippumatto houkuttelevat rentoon oleskeluun. Perhe halusi sisustaa tilan kodinomaisesti. Ruukkuistutukset, tekstiilit ja pienet sisustusesineet tuovat viihtyisyyttä.

4. Kesäkeittiö grilleineen on ruuanlaittoa rakastavan Lennartin valtakunta. Vesi ja sähköt on johdettu vieressä olevasta saunarakennuksesta. Hyötykasvien taimet on hankittu lähitilalta.

Käsistään kätevä Lennart rakensi, ja idearikas Anne vastasi sisustamisesta. Pienen yksiön kokoinen rakennus on sijoitettu niin, että keittiön ikkunasta voi ojentaa pihalle tarvikkeita. Riippumatto on lasten suosiossa.
Eri puolilla olevat kulkuaukot pitävät huolen siitä, että katoksen alle on helppo pujahtaa mistä suunnasta tahansa. Yksi seinistä jätettiin avoimeksi ulkotulen takia. Pieni tulisija on tuliainen Saksasta.

5. Pihan sydämessä vietetään aikaa perheen ja ystävien kesken alkukeväästä pitkälle syksyyn. Tulevaisuudessa tavoitteena on vielä pidentää perheen lempipaikan käyttöaikaa. Saattaa olla, että kesäolohuone saa rinnalleen myös uima-altaan.

Tasainen nurmialue keskellä pihaa tarjosi parhaan paikan kesäolohuoneelle. Useista oleskeluryhmistä voi halutessaan valita joko aurinkoisen tai varjoisan paikan.

1 kommentti