WC-istuimen puhdistus
Sisustus
WC-istuimen puhdistus
Millä saisi poistettua ruskeita tahroja wc-pytyn sisäpinnalta? Ja mikä niitä yleensä aiheuttaa, vaikuttaako veden kovuus? Olen huomannut eroa asuntojen välillä. Asun uudessa talossa ja melko pian alkoi tahroja ilmaantua, eikä niihin auta puhdistusaineet.
25.4.2014
 |
Kotivinkki

Wc-altaan tummat saostumat ovat yleensä kalkkisaostumia, jotka keräävät itseensä myös muuta likaa. Kovan veden alueella kalkkisaostumia muodostuu enemmän, joskin joitakin rannikkoseutuja lukuun ottamatta vesi Suomessa on pehmeää. Vesi voi sisältää myös värjääviä aineita. Rauta ja ruoste aiheuttavat kellanruskeita värjäytymiä ja kupari vaaleanvihreitä. Wc-altaassa saattaa olla erityispinnoite, joten puhdistuksessa noudatetaan ensisijaisesti valmistajan hoito-ohjeita. Pinttynyt wc-istuin on joskus lähes mahdoton puhdistettava. Saniteettiposliineissa on laatueroja ja pinnoite voi kulua käytössä nopeasti. Wc-altaan pintaa on myös saatettu vaurioittaa hankaavilla esineillä, pesimillä tai -aineilla. Lika tarttuu tiukasti kuluneelle tai naarmutetulle pinnalle, josta sen puhdistaminen on vaikeaa.

Mikäli tavanomaiset wc:n puhdistusaineet eivät tehoa, voi kalkinpoistoon kokeilla apteekista myytävää etikka-, sitruuna- tai oksaalihappojauhetta. Apteekki neuvoo aineen laimennuksessa, jos ohjeita ei ole pakkauksessa. Voimakkaita happoja käytettäessä on muistettava käyttää vähintään suojakäsineitä ja -laseja. Wc-istuimen altaan vesirajaa alennetaan harjan avulla pumppaamalla. Hapan jauhe sekoitetaan haaleaan veteen ja liuos levitetään harjaamalla wc-altaaseen. Liuoksen annetaan vaikuttaa hetki, harjataan ja huuhdellaan hyvin. WC-altaan vesitilavuus on noin 1,5-2 litraa ja siellä voi käyttää voimakkaampaa liuosta ja antaa sen vaikuttaa pari tuntia. Happopuhdistuksen jälkeen wc-allas neutraloidaan emäksisellä pesuaineella. Ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa voi myös kokeilla ja juomatta jäänyt Coca-Cola kannattaa kaataa wc-altaaseen vaikuttamaan yön yli. Tulos voi yllättää! Puhdistuksessa ei saa käyttää hankaavia pesimiä eikä voimakkaasti emäksisiä, pH yli 10, klooripohjaisia puhdistusaineita, lipeää, lipeäpohjaisia putkenavausaineita eikä myöskään suola- tai rikkihappoa.

Säännöllisellä ylläpitopuhdistuksella wc-allas pysyy puhtaana. Puhdistukseen riittää harjaaminen pehmeällä wc-harjalla ja käsiastianpesu- tai yleispuhdistusaineella. Tuoreet kalkki- ja muut saostumat lähtevät helposti happamilla puhdistusaineilla, joiden pesuteho on hieman heikosti emäksisiä yleispuhdistusaineita (pH 8) huonompi, mutta ne poistavat hyvin virtsakiveä ja muita sakkautumia. Wc:n puhdistusaineet sisältävät usein orgaanisia happoja, kuten etikka- tai sitruunahappoa sekä erilaisia tensidejä. Aine voi sisältää myös kloorivalmistetta, joten puhdistava vaikutus perustuu lisäksi pieneliöiden toiminnan estämiseen sekä valkaisuun. 

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa

Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 8/2014

Katso myös:

5 kommenttia