Varsinais-Suomen Paimion Preitilässä sijaitsee onnellinen maatila, jota pyörittää yrittäjä Piia Aaltonen perheineen. Tilalla riittää elämää, sillä lampolasta löytyy kainuunharmaslampaita ja kanalassa kotkottavat perinteikkäästi maatiaiskanat. Maatilan töiden ja eläintenhoidon ohella Piia vastaa myös muun muassa villalangoistaan tunnetusta Vuonue-nimisestä yrityksestä, jonka valikoimasta löytyvien lankojen kaikki villa on kotimaista.
Oma maatila on jo pienestä pitäen ollut Piian unelma. Haave kävi toteen reilut parikymmentä vuotta sitten perheen ostaessa oman maapalstan, jolle rakennettiin sopivat tilat eläimille, kodille ja liiketoiminnalle. Näissä puitteissa yrittäjän työpäivään voi kuulua niin karsinoiden siivousta kuin verkkokaupan markkinointia.
Eettisesti ja lähellä tuotettua lankaa
– Eläinten ja luonnon arvostava, hyvä kohtelu on koko perheelle sydämen asia. Koska käytämme tuotteissamme omia lähimateriaalejamme, tunnemme prosessin läpikotaisin ja voimme olla varmoja toiminnan ja tuotannon eettisyydestä, Piia kertoo.
Piian oman tilan kainuunharmaslampaat keritään säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Kun villa on keritty, se lajitellaan ja lähetetään kehräämöön. Vuonuen lankojen kehruutyön tekee mikkeliläinen Pirtin kehräämö, josta villa palaa Preitilään valmiina erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Alkujaan Vuonuen lankoihin on käytetty sekä oman tilan lampaiden että lähitilojen villaa. Lankojen kysynnän kasvamisen myötä myös villan tarve on noussut, ja Vuonue onkin alkanut ostaa monien muidenkin lammastilojen villaa lankojaan varten. Toimintamallista hyötyvät paitsi kotimaisia lankoja arvostava asiakaskunta myös lammastilat: on ikävä tosiasia, että aiemmin monilla suomalaisilla lammastiloilla villaa ei ole hyödynnetty, vaan lampurit ovat joutuneet hävittämään sen.
Vuonuen ohuet langat sopivat parhaiten myssyjen, sormikkaiden, huivien sekä lapasten neulontaan, paksummista langoista puolestaan tekee hetkessä lämpimän sukkaparin tai muhkean pipon. Suurin osa Vuonuen valikoimasta löytyvistä langoista on värjäämättömiä, joten niissä näkyvät lampaanvillan omat, alkuperäiset värit. Osa langoista taas värjätään Vuonuen oman luonnonläheisen värikartan mukaisilla sävyillä.
Tee nämä käsityöt Vuonuen langoilla
- Merja Ojanperän Kalevalan kaikuja -villasukat
- Vuonuen Piia Aaltosen palmikkopanta
- Jenna Kostetin Ajattara-kaarrokeneulepaita
- Lisäksi löydät tämän jutun lopusta kaksi ladattavaa ja tulostettavaa ohjetta Usko-perusvillasukkiin sekä Onneli-hahtuvalankapipoon.
Lankaa myös kestävänä sekoitteena
Vuonue pyrkii kehittämään tuotteitaan koko ajan eteenpäin, jotta langoista saadaan mahdollisimman laadukkaita, kestäviä ja erilaisia käyttötarkoituksia palvelevia. Vuonue valmistaa lankoja paitsi pelkästä villasta myös villan ja tencel-puukuidun sekoitteesta. Esimerkiksi Pentti- ja Wilhelmi-lankoihin on lisätty vahvistukseksi 30 prosenttia tenceliä.
Tencel on luonnollinen puukuitu, jota saadaan eukalyptuspuun selluloosasta. FSC-sertifioitu tuotantoprosessi takaa, että kyseinen metsäteollisuus on vastuullista. Kuidun valmistus on ympäristönkin kannalta kestävä prosessi, sillä käytetyt kemikaalit voidaan käyttää aina uudelleen. Villa ja tencel sopivat kuituina hyvin yhteen, sillä niillä on samoja ominaisuuksia: ne hengittävät, siirtävät kosteutta pois iholta ja imevät sitä itseensä samalla luovuttaen lämpöä.
Parhaillaan tutkitaan myös mahdollisuuksia hyödyntää lankojen tuotannossa suomalaista puukuitua. Kotimaisen vaihtoehdon käyttäminen ei ole vielä mahdollista, muttei lähitulevaisuutta silmällä pitäen todellakaan mahdotonta – pikemminkin päinvastoin.
Meillä kotona -kauppojen viikon diili: Tilatessasi Vuonuen lankoja yli 50 eurolla, saat paketillesi ilmaisen toimituksen!
Etu on voimassa 1.–7.11.2021. Etu ei koske Unelma-karitsanvillalankaa, tupsupaketteja tai neulontapaketteja.
Tutustu Vuonuen tuotteisiin ja tilaa sopivat langat!
Vanha uutuus: Usko-villasukkalanka
Usko-lanka on alkujaan ollut yksi Vuonuen ensimmäisistä langoista. Tämä hieman paksumpi villasukkalanka on nyt tehnyt paluun valikoimaan uudistuneena versiona. Usko sopii villasukkien ohella myös muihin neuletöihin, kuten esimerkiksi villapaitoihin, lapasiin ja huiveihin. Lanka on 70 % villaa ja 30 % tenceliä, ja siitä on saatavilla kuusi luonnollista sävyvaihtoehtoa: hiekka, keskiharmaa, luonnonmusta, luonnonvalkoinen, tummanharmaa ja vaaleanharmaa.
Vinkki!
Lataa tämän jutun lopusta ohje Usko-villasukkalangasta tehtyihin perussukkiin.

Pentti-villasukkalanka
Pentti-villasukkalanka on monikäyttöinen ja kestävä lanka, josta neulot villasukat, villapaidat ja asusteet. Lanka sisältää 70 % villaa ja 30 % tencel-puukuitua. 100 gramman kerästä syntyy pari lyhytvartisia naisten villasukkia, suurempia kokoja ja pitkävartisempia malleja varten kannattaa varata kaksi kerää. Penttiä on saatavana sekä värjättynä että luonnonsävyisenä.


Wilhelmi-villasukkalanka
Wilhelmi on ohuempi versio Pentistä. Kaksisäikeisenä ja tiukkakierteisenä se sopii sukkien, villapaitojen ja asusteiden ohella myös hienostuneempiin käsitöihin, kuten pitsineuloksiin. Materiaali on 70 % villaa ja 30 % tencel-kuitua, joka tuo lankaan kestävyyden lisäksi kiiltoa ja silkkisyyttä. Langasta on saatavana kuusi luonnollista värivaihtoehtoa.

Onneli-hahtuvalanka
Onneli-hahtuvalanka on valmistettu 100 % lampaanvillasta. Muhkeasta ja pehmeästä langasta voi tehdä muun muassa asusteita ja villapaitoja, ja se sopii myös huovutettavaksi. Yhden kerän paino on 100 g, ja se riittää esimerkiksi yhteen pipoon.
Vinkki!
Lataa tämän jutun lopusta ohje Onneli-hahtuvalangasta neulottuun peruspipoon.

Voit tilata tässä jutussa esitellyt tuotteet omaksesi Meillä kotona -kaupoista.
Meillä kotona -kaupoista löytyy tuotteita useista eri verkkokaupoista, jotka veloittavat itse toimituskulut myymistään tuotteistaan. Jos siis tilaat tuotteita useammalta myyjältä, kullakin on omat toimituskulunsa. Saman myyjän tuotteet lähetetään yksillä toimituskuluilla. Näet mahdolliset toimituskulut aina tuotekortista, josta klikkaat valitsemasi tuotteen ostokoriin. Ostokorissasi näet myös erittelyn tuotteiden toimituskuluista.

