Unelmien Talo&Koti

1940-luvulla rakennetussa puutalossa on veikeä tyyli ja lähes liian rohkea tapetti – ”Kierreportaat, vinokatot ja lasikuisti ovat ihan parasta”

1940-luvulla rakennetussa puutalossa on veikeä tyyli ja lähes liian rohkea tapetti – ”Kierreportaat, vinokatot ja lasikuisti ovat ihan parasta”
Syksyn tullen Malinista ja Jonathanista on ihanaa palata mökiltä kauniiseen kaupunkikotiin. Elo idyllisellä asuinalueella on kuin entisaikojen naapurustossa, rentoa ja yhteisöllistä. Sisustamisessa pariskunnan työnjako on se, että Malin suunnittelee ja Jonathan toteuttaa.
Julkaistu 6.9.2018
Malin Haglund ja Jonathan Ekman asuvat 1940-luvulla rakennetussa puutalossa Vaasan Vaskiluodossa. Pariskunnalla on kaksi lasta, 7-vuotias Neo ja 4-vuotias Lykke. Kaksikerroksisessa kodissa on noin 120 neliötä, jotka jakautuvat neljän huoneen ja keittiön kesken. Suojaisa kuisti toimii lisähuoneena keväästä myöhäiseen syksyyn. Päivisin siellä viihtyy koko perhe, ja lasten mentyä nukkumaan kuistille on kiva kattaa iltakahvit.

”Meillä kävi hyvä tuuri etsiessämme uutta kotia. Tämän alueen asunnot ovat kovin haluttuja. Lähellä asuva ystävä vinkkasi myytävästä huoneistosta, ja homma oli selvä parissa päivässä.

Kodissamme on kivoja yksityiskohtia ja ratkaisuja. Kierreportaat, vinokatot ja lasikuisti ovat ihan parasta.

Ihastuimme talon sijaintiin ja jännään tyyliin. Tilaa on juuri sopivasti ja pihapiiri vehreä ja kaunis. Suljettua pihaa ympäröivät vanhat puu- ja tiilirakennukset. Meidän talossamme on asunut aikoinaan sokeritehtaan insinöörejä. Johtajat perheineen majoitettiin tiilitaloihin.

Plussaa oli sekin, ettei remontille juuri ollut tarvetta. Olemme tapetoineet joitakin tiloja, esimerkiksi keittiön. Samassa yhteydessä poistimme muutaman yläkaapin. Pohdimme Jonathanin kanssa pitkään, onko valitsemamme tapetti liian rohkea. Ei sinnepäinkään – se on ihana! Myös lastenhuoneet on tapetoitu.

Malin sisustaa ja kunnostaa ja verhoilee huonekaluja niin mielellään, että löysi ammattinsakin tältä saralta. Inspiroivin kohde on oma koti. Askon 1960-luvun nojatuolit löytyivät pihakirpparilta.
Malinin isä toi olohuoneen julisteen New Yorkin -tuliaisina, kun hän juoksi siellä maratonin vuonna 1985 eli tyttären syntymävuonna.
Ruokapöytä on BoConceptin valikoimasta. Pinnatuolit on ostettu mikä mistäkin ja maalattu itse.
Malin näki Pinterestissä kivan seinäkoristeen ja päätti tehdä itse vastaavan. Hän leikkasi paperista kolmioita, ompeli ne yhteen ja kiinnitti kolmiojonot oksaan.
Olohuoneen matala kirjahylly jättää tilaa tauluille, valokuville ja julisteille.
Ruokailutilasta on suora yhteys keittiöön. Keittiössä on edellisten omistajien valitsemat kaapistot. Yläkaappeja poistettiin, jotta tilaan saatiin avaruutta.
Avohyllyt avartavat keittiötä mutta vaativat asukkailta hiukan huolellisuutta. Pimpernel-tapetti on William Morrisin mallistosta.
Alakerrassa on hyödynnetty kaikki mahdollinen tila. Kaapistoon on sijoitettu lipasto pikkutavaroille. William Morrisin tapetti on sama kuin keittiössä.

Suosimme kierrätystä, joten ostamme uutta vain harvoin. Moniin huonekaluihin tai niiden hankintaan liittyy hauskoja muistoja. Ostin olohuoneeseen aikoinaan kaksi nojatuolia Sulvan ulkokirpparilta. Kun kauppa oli jo lyöty lukkoon, myyjä tuli katumapäälle ja meinasi perua sen. Itkin pettymyksestä, ja lopulta hän heltyi.

Meillä on Jonathanin kanssa sellainen työnjako, että minä suunnittelen ja hän toteuttaa. Sisustusasioissa olemme harvoin eri mieltä.

Makuuhuoneeseen oli hankala saada mahtumaan parisänkyä, sillä tilaa oli niukasti. Se piti tuoda osina paikoilleen. Sisustuksessa Malin nojautui fengshuihin: sängyltä näkee suoraan ovelle.
Makuuhuoneen liinavaatekaappi on Malinin lemppari. Hänen äitinsä on perinyt sen äidiltään, ja nyt se koristaa tyttärentyttären kotia.
Malin rakastaa viherkasveja ja leikkokukkia. Niillä saa väriä ja virkeyttä kotiin. Arabian ruukku on lahja äidiltä.
Malin on itse maalannut ja verhoillut vanhan tuolin.

Kun olin Neon synnyttyä äitiyslomalla, maalasin huonekaluja sekä askartelin ja ompelin kaiken vapaa-aikani. Minulla oli kova tarve tehdä käsilläni. Se johti siihen, että pari vuotta sitten perustin oman sisustusalan yrityksen, MH Interiorin. Nykyään suunnittelen sisustuksia ja verhoilen huonekaluja työkseni.

Parhaillaan kunnostamme kodin alakertaa. Siellä on sauna peseytymistiloineen ja avara oleskelutila, josta on tarkoitus tehdä jumppa- ja temppuiluhuone lapsille. Alakerrassa ovat myös kaikki säilytystilat.

Kesät asumme mökillä noin 30 kilometrin päässä kotoa. Rakastamme merielämää ja nautimme joutenolosta. Syksyn tullen on kuitenkin ihana palata kotiin ja alkaa viettää taas arkea."

Malin ja Jonathan ovat ostaneet Neon huoneen mustan lipaston aikoinaan antiikkikaupasta. Karttapallolta katsellaan tulevia matkakohteita.
Sisarukset nukkuvat kerrossängyssä Neon huoneessa. Alapetinä on tavallinen vuode, yläsängyn nikkaroivat vanhemmat.
Neon kirjoituspöytä on koottu Ikean Stuva-lipastoista ja keittiön tasosta. Laskosverhot ovat Malinin ompelemat.
Lykken huone on tehty alkoviin. Kirjoituslipasto on ostettu kirpputorilta.
Malin askarteli mobilen suloiset hahmot, kun Lykke oli vauva.
Yläkerran aulasta poistettiin kaappeja lukunurkkauksen tieltä. Sohvalla pötkötellään ja luetaan iltasatuja.
Koko perhe harrastaa jalkapalloa. Isä ja poika treenaavat usein kotipihalla.

Malinin sisustusvinkit

Unohda trendit. Sisustustrendejä tulee ja menee. Älä välitä niistä vaan sisusta kotisi sellaiseksi, jossa tunnet viihtyväsi itse.

Uskalla kokeilla. Valitse rohkeampia värejä ja tapetteja kuin alun perin suunnittelit. Onnistuminen on todennäköistä! Jos menee pieleen, maalaa päälle tai tapetoi uudestaan.

Suosi luontoa. Kun sisustat tai remontoit, valitse luonnonmateriaaleja aina kun mahdollista.

Ole luova. Persoonallinen ympäristö on aina inspiroiva. Älä pelkää erikoisia ratkaisuja omassa kodissasi.

Juttua korjattu 31.10. klo 12.17: Talo on valmistunut 1940-luvulla. Otsikossa ja jutussa luki aiemmin virheellisesti, että talo olisi valmistunut vuonna 1930.

6 kommenttia