Unelmien Talo&Koti

Kun Jonathan ja Malin ostivat satavuotiaan talon, sitä oli remontoitu liikaakin: ”Halusimme palauttaa 1900-luvun alun tunnelman”

Kun Jonathan ja Malin ostivat satavuotiaan talon, sitä oli remontoitu liikaakin: ”Halusimme palauttaa 1900-luvun alun tunnelman”
Malin ja Jonathan ostivat kesäkodikseen talon mäen päältä Raippaluodosta. He joutuivat purkuhommiin, jotta saivat sisustuksesta talon ikään sopivan, ripauksella retroa ja saaristotunnelmaa.
Julkaistu: 21.8.2018
Mökillä on aina jokin rakennusprojekti meneillään. Kaikkien mielestä mukavinta on kuitenkin viettää aikaa perheen kesken.

Mökki meren äärellä oli Malin Haglundin ja Jonathan Ekmanin pitkäaikainen, hiukan utopistinen unelma. Se toteutui viisi vuotta sitten, kun pariskunta pääsi herättelemään Ruususen unta nukkunutta rantahuvilaa Raippaluodossa Vaasan lähellä. Kesäpaikassa viihtyvät myös lapset, 7-vuotias Neo ja neljävuotias Lykke.

Talo on rakennettu 1900-luvun alussa. Neliöitä on noin sata, jotka jakautuvat neljän huoneen ja keittiön kesken.

Eteinen on sisustettu kirpputorilöydöillä. Seinällä on kaksi Esteri Tomulan kukkalautasta.
Eteisen vaatenaulakko löytyi liiteristä. Tumma tapetti on Sandbergin mallistosta.

"Isoisäni oli Raippaluodosta kotoisin, ja vanhemmillani on täällä mökki, joten saari oli minulle tuttu jo ennestään. Kun kuulimme tästä paikasta, kävimme kurkkimassa ikkunoista, onko talo todella tyhjillään. Olihan se. Utelimme naapureilta omistajaa ja soitimme hänelle. Paljastui, että talo oli vanhan rouvan lapsuudenkoti, ja hän oli halukas myymään sen meille.

Rakennus oli yllättävän hyvässä kunnossa. Kylppäri kaipasi remonttia kipeimmin, ja parveke on edelleen kunnostamatta.

Talosta oli pidetty hyvää huolta, sitä oli jopa nykyaikaistettu liikaa. Halusimme palauttaa 1900-luvun alun tunnelman, joten purimme uudehkot keittiökaapit ja korvasimme ne vanhan tyylisellä kaapistolla. Loimme vanhaa henkeä myös paperitapeteilla. Sisustukseen tuli ripaus retroa ja saaristoa.

Mökissä oli uusi moderni keittiö, mutta se sai lähtöpassit. Runko tosin hyödynnettiin. Vihreä yläkaappi on Malinin äidin lapsuudenkodista.
Mökkiruokaan kuuluu runsaasti kasviksia. Porkkanat, perunat, salaatit ja yrtit kasvatetaan itse.
Mökkiastiat on koottu kippo kerrallaan kirppareilta. Tiskikone ei ole välttämätön, mutta sitä ei haluttu poistaakaan.

Sisustuksessa oli käytetty paljon puun eri sävyjä. Päädyimme maalaamaan kaikki pinnat valkoisiksi. Muovimatot revimme pois ja maalasimme myös alta paljastuneet puulattiat vaaleiksi.

Hurjin operaatio oli puhkoa olkkariin isommat ikkuna-aukot. Aikaisemmin huoneessa oli vain yksi pieni ikkuna merelle päin. Triplasimme ikkunapinnan, sillä maisema on aivan huikea. Avasimme myös keittiöstä ulko-oven terassille. Kaikissa ratkaisuissa olemme yrittäneet kuunnella taloa ja aistia sen vanhaa sielua.

Olohuoneen sisustusväri on sininen. Malin eli retrokautta mökkiä laittaessaan. Kotona sisustustyyli on modernimpi ja selkeämpi.
Ruokapöytä on sijoitettu olohuoneen valoisimpaan nurkkaukseen. Ikkunoista näkyy meri. Pöytäryhmä ja vitriinikaappi ovat perintöjä sukulaisilta.
Olohuoneen tapetti on Sandbergin mallistosta ja sohva antiikkiliikkeestä. Malin on ommellut tyynyt retrokankaista.

Aika kuluu täällä todella nopeasti, päivät vain sujahtavat ohi. Juuri nyt on sellainen tunne, ettemme koskaan luovu paratiisistamme. Saari on turvapaikkani. Olen täällä onnellinen ja uskon, että myös Jonathanilla ja lapsilla on sama fiilis.

Mökille lähteminen tuntuu aina yhtä ihanalta. Vietämme saaressa niin paljon aikaa kuin mahdollista, kesällä vähintään kaksi kuukautta kerralla. Asumme Vaasassa, joten mökkimatkamme on vain 30 kilometriä.

Mökille pääsee mantereelta siltaa pitkin. Se on muuten Suomen pisin silta. Loman loppuessa mieli on haikea, mutta tavallaan olen jo valmis lähtemään takaisin kaupunkiin."

Vanhempien makuuhuoneessa on Boråstapeterin hempeäsävyinen tapetti.
Iloinen retrotyyli jatkuu lastenhuoneessa. Lähes kaikki kalusteet on saatu tai ostettu kirpparilta. Kukkatapetti on Boråstapeterin mallistosta.
Malinin isoisä teki vihreän lipaston 1960-luvulla. Liukumäki on heräteostos Ikeasta.
Mökillä ruuanlaittoon suhtaudutaan rennosti. Raippaluodon kyläkaupoista saa kaiken tarvittavan, ja joskus kalaonnikin on myötäinen.
Leikkimökki on Lykestä mökin paras paikka, prinsessan oma valtakunta.
Täällä ei tekeminen lopu. Rento merielämä antaa lapsillekin runsaasti virikkeitä.
Mökin kasvimaa on viljelylaatikoissa. Hirsirakennus on kaksikerroksinen pihasauna.
Jo alkujaan kaunis rakennus on muuttunut perheen käsissä entistä upeammaksi. Mäenharjalta avautuu huikea näkymä.

Malinin tärpit Raippaluotoon

Café & Restaurant Salteriet. Perheemme suosikkiruokapaikka Svedjehamnin satamassa. Luontopolku on lähellä, ja näkötornista avautuu koko Merenkurkun saaristo.

Bistro Vallan. Norra Vallgrundista voi käydä ostamassa älyttömän herkullisen pizzan, kun grillaus ei enää houkuttele.

Käsityökauppa Sommaröhallen. Käyn täällä usein. Pienessä puodissa Södra Vallgrundissa myydään villasukkia, vaatteita, sisustusta ja mikä parasta: tuoretta leipää ja pullaa!

Sommarösundin uimaranta. Upea uimapaikka Södra Vallgrundissa. Täällä on aina lämmintä vettä. Lentopallokentällä viihtyvät myös lapsemme.

Kommentoi »