Meidän Mökki

Koskenkorvat tietävät, montako litraa viskiä heidän saunaansa mahtuu – entinen viskitynnyri palvelee nyt löylyttelijöitä!

Koskenkorvat tietävät, montako litraa viskiä heidän saunaansa mahtuu – entinen viskitynnyri palvelee nyt löylyttelijöitä!
Koskenkorvan kuusihenkinen perhe saunoo entisessä viskitynnyrissä. Kymmenentuhannen viinalitran sijasta sisälle mahtuu nyt jopa seitsemän löylyttelijää. Viskisaunan lisäksi tilalla on kolme muutakin saunaa.
Julkaistu: 27.12.2021

Katseen vangitsee tuulessa aaltoileva ohrapelto ja vieressä kohoava Koskenkorvan perinteikäs viinatehdas.

– On valitettavasti tunnustettava, että emme omista tehdasta, vaikka meillä onkin sama nimi, isäntä Jaakko Koskenkorva naurahtaa ja alkaa kerrata sukutilansa vaiheita.

Jaakon esi-isä Juho Kuhna osti ympäröivät maat vuonna 1870 ja kasvatti niille merkittävän vilja- ja karjatilan.

– Näillä lakeuksilla sanotaan usein, että maa on verta väkevämpää, ja siksi perheen sukunimeksi tuli talon mukaan Koskenkorva. Juhon poika Mauno Koskenkorva jatkoi tilanpitoa ja toimi samaan aikaan tuossa viereisellä viinatehtaalla tarkastajana. Mauno oli minun isänisäni, Jaakko kertoo.

Viskisauna sijaitsee Ilmajoella Koskenkorven kylässä. Sauna on Koskenkorvan perheen, johon kuuluvat Jaakon ja Sarin lisäksi lapset Siiri, Taimi, Kaapo ja Hiski, sekä espanjanvesikoira Olavi.
Viskisaunan kiukaana palvelee hyvin teuvalainen Parran kiuas. Jaakko ja Jaakon isä Martti lämmittävät sitä koivulla, männyllä tai lepällä, jotka saadaan omasta metsästä. Lauteiden muoto noudattelee tynnyrin muotoa.

Saunomista näillä mailla on tapana harrastaa perusteellisesti ja monipuolisesti. Koskenkorvilla on nimittäin neljä erilaista saunaa. Tosin ne eivät ole ainoastaan oman väen käytössä, vaan myös ulkopuoliset pääsevät nauttimaan tilauksesta jokaisen saunan ehtoisista löylyistä.

Ikisaunassa tunnelmoidaan savusaunamaisissa olosuhteissa Iki-kiukaan vauhdittamana. Kertalämmitteinen Aitokiuassauna vaatii viiden tunnin lämmitysajan, mutta sinne mahtuukin kylpemään yhtä aikaa peräti 30 ihmistä kerrallaan. Hupimielessä kehitelty liikuteltava Ilmastosauna on kierrätetyssä paperinkeräysastiassa, ja myös sitä lämmittävä kiuas on kierrätetty.

Viskisauna on yksi tilan neljästä saunasta.
Vanha löylykauha kuivatetaan saunan jälkeen terassilla. Tummaksi patinoituneen värinsä se on saanut savusaunavuosiltaan.

Tänään lämpiävä Viskisauna on saanut nimensä siitä, että se toimi entisessä elämässään vuoteen 1999 saakka Alkon Salmisaaren tehtaalla viskitynnyrinä. Tuota jaloa juomaa mahtuikin siihen peräti 10 000 litraa.

Tynnyrin tarkasta iästä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

– Viskiä käytettiin Lion Blend -nimisen juomasekoituksen valmistukseen. Kun Salmisaaren tehdas suljettiin, koskenkorvalainen mies osti tynnyrin ja rakensi siitä saunan, Jaakko kertaa ihmetystä herättävän pyöreän rakennuksen vaiheita.

Viskitynnyri on tehty perinteiseen tapaan tammesta. Sen valmistuspaikka on tiettävästi Ranska.

Saunan perustukset kasattiin vanhan huussin kohdalle. Ennen tynnyrin siirtämistä sen pohjaksi ajettiin sorapeti ja asetettiin vankat peruskivet traktorin voimin. Ne otettiin vanhan talon kivijalasta.

– Tynnyrisaunan toinen puoli rajautuu metsän siimekseen, mikä sopii hyvin saunalle, jonka muoto on meidän mielestämme hieman sienimäinen. Ihan kuin kyseessä olisi Rölli-peikon sauna, Sari Koskenkorva sanoo.

Tynnyriin on mahtunut aikoinaan peräti 10 000 litraa viskiä.

Saunanlämmittäjinä ahkeroivat yleensä perheen lapset tai Jaakko, ja heidän toisinaan yli-innokkaana apunaan hääräilee Olavi-koira. Puuttuu enää, että karvakuono kantaisi itse pikkupuita kiukaan pesän eteen.

Puolen tunnin lämmitysoperaatio on niin lyhyt, että viskisaunassa käydään usein pelkästä hetken mielijohteesta.

Saunojia hyväilevä lämpö on kuulemma mittaamattoman arvokasta. Niin arvokasta, ettei saunassa pidetä edes löylymittaria.

Ikisaunan ovi on vanha renkituvan ovi. Sen kaiverrukset ovat renkien taideteoksia.
Ikisaunan kuistin tappinaulakot ovat Jaakon isän paikalleen asentamia. Aikaisemmin Ikisauna oli savusaunakäytössä.

Vilvoittelemassa pistäydytään kylmäkaivossa, jonka veden lämpötila vaihtelee kahdeksasta kymmeneen asteeseen ja on myös Olavin suosikki kuumimpina kesäpäivinä. Noin kylmässä vedessä saunaporukka virkistyy kirjaimellisesti. Saunavettäkään ei lämmitetä, ja jopa pihasuihkun vesi virtaa kaivolämpöisenä.

– Ei täällä sentään tarvitse pelkissä hyisissä vesissä kärvistellä, sillä pihalla on suuri palju, jonka vesi lämpenee kamiinalla. Lapset saavat vesisodan käyntiin hetkessä, ja mekin saatamme joskus Jaakon kanssa riehaantua vesisotasille, Sari mainitsee.

Kaiken tarvittavan kuljetus saunalle hoidetaan maitokärryillä. Kärryt ovat vanhan karjatilan jäämistöä.

Näky on kyllä melkoinen joka kerta, kun Koskenkorvat saunovat, sillä jokainen perheenjäsen pukee ylleen raidalliset saunatrikoot, jotka on suunniteltu entisaikojen uima-asuja ja painitrikoita myötäileviksi. Trikoot päällä voi myös kuljettaa pihan poikki maitokärryillä saunaevästä tai viipyillä ihastelemassa viljapeltojen taakse laskevaa aurinkoa.

Jaakko ja Sari ovat jo pukeneet ylleen omat saunatrikoonsa.

– Meidän saunareissu kestää, minkä kestää, eikä ajan mittaamiseen tarvita viisareita. Viskisaunaa kiertävät lauteet ovat kuin luodut kiireettömään rupatteluun. Istumme ringissä juttelemassa ja nauramassa malttamatta olla koskaan hiljaa. Näyttää siltä, että Hiski on meistä innokkain saunoja, koska hän jää aina viimeiseksi lauteille. Hän on varmasti perinyt hyvät saunomisgeenit Koskenkorvan suvun miehiltä, Jaakko miettii.

Ikisaunan kuistilla syödään saunaeväitä. Ikisauna on saunajoukon ensimmäinen. Se on rakennettu vuonna 1995.

Paikkakunnalla sitkeästi elävän legendan mukaan kyläläisille johtaa oma putki suoraan viinatehtaasta.

– Meidän saunan kohdalla joudun kumoamaan tämän legendan, mutta itse tilalle sellainen putki kyllä tulee, Jaakko vitsailee.

Viskisauna on myös juhlapalveluita ja majoitusta tarjoavan Koskenkorvan Trahteerin käytössä. Kaikkiin saunoihin pääsee saunomaan avointen saunojen päivänä. Kulkureitti saunalle on laatoitettu siistiksi. Talvella kulkureiteillä laitetaan mattoja liukkauden estämiseksi.
1 kommentti