Virkkaa henkareille pitsipäälliset
Tee itse
Virkkaa henkareille pitsipäälliset
Kaiva vanhat puuhenkarit komeron uumenista ja virkkaa niille söpöt päälliset. Pidätkö enemmän pitsistä vai raidoista?
Julkaistu 12.7.2016
Unelmien Talo&Koti

Saat puuhenkareita muutamalla kymmenellä sentillä kirpparilta, jos sinulla ei satu olemaan niitä omasta takaa. Vaatepuiden pituus ja paksuus vaihtelevat, joten tee ensin mallivirkkaus ja laske tarvittava silmukkamäärä. Merseroidulla puuvillalangalla syntyy mukavan tuntuista pintaa, jota on joutuisa virkata.

Tarvikkeet:

  • puisia vaateripustimia
  • Menita Cotton Dream -puuvillalankoja tai vastaavia
  • virkkuukoukku nro 3,5 tai käsialan mukaan.

Lyhenteet:

  • kjs = ketjusilmukka
  • ps = piilosilmukka
  • ks = kiinteä silmukka
  • p = pylväs
  • pp = pitkä pylväs
  • krs = kerros.

Virkatut henkarin päälliset – ohje:

Simpukkapitsipäällinen

Ohje on tehty 46 cm pitkään henkariin, mutta sitä on helppo soveltaa muihinkin kokoihin. Virkkaa aloitusketjusilmukoita aina 6:lla jaollinen määrä.

Aloitus: Virkkaa 102 kjs.

1. krs: Virkkaa 4 p kolmanteen kjs:aan koukusta lukien. Hyppää 2 kjs:n yli, 1 ks seuraavaan kjs:aan, *hyppää 2 kjs:n yli, 5 p seuraavaan kjs:aan, hyppää 2 kjs:n yli, 1 ks seuraavaan kjs:aan. Toista *:stä kerros loppuun.

2. krs: Käännä työ ylösalaisin ja virkkaa toinen kerros edellisen kerroksen peilikuvaksi. Yhdistä ps:lla 1. krs:n 1. p:een. Katkaise lanka ja päättele. Tee toinen samanlainen kappale.

3. krs: Vaihda väriä. Virkkaa kummankin kappaleen ympäri kerros kiinteitä silmukoita. Tee päissä muutama ylimääräinen ks, jotta työ ei ala kiristää.

4. krs: Laita kappaleet nurjat puolet vastakkain. Ala virkata puoliskoja kiinni toisiinsa kiinteillä silmukoilla. Aloita keskeltä yläreunasta. Virkkaa alareunat kiinni ja jatka vielä muutama sentti yläreunojen yhdistämistä. Työnnä henkari paikoilleen tässä vaiheessa. Virkkaa avoin yläreuna kiinni, kun henkari on jo paikoillaan. Se on hiukan hankalaa mutta onnistuu kyllä.

Tuppilo: Virkkaa pieni tuppilo henkarin ripustuskoukun puuosan päälle: Virkkaa 8 kjs, yhdistä renkaaksi. Jatka virkkaamista kiinteillä silmukoilla, kunnes puuosa peittyy. Kiinnitä tuppilo muutamalla pistolla rungon päälliseen ja kiristä toinen pää umpeen samalla, kun päättelet langan.

Raidallinen ja yksivärinen päällinen

1. Virkkaa kaksi henkarin puolikkaan pituista tuubia: Virkkaa 15 kjs, yhdistä renkaaksi. Lisää tai vähennä ketjusilmukoita oman vaatepuusi paksuuden mukaan.

2. Virkkaa kiinteitä silmukoita, kunnes tuubi on henkarin puolikkaan mittainen. Jos teet raidallisen päällisen, vaihda väriä sopivin välimatkoin.

3. Tee toinen samanlainen tuubi.

4. Virkkaa tuubien toinen pää umpeen piilosilmukoilla. Vedä tuubit henkarin päälle ja ompele kiinni toisiinsa.

5. Tee pieni tuppilo henkarin ripustuskoukun puuosan päälle kuten pitsipäällisessä.

Kukka

Pyöräytä lanka lenkiksi sormen ympäri.

1. krs: Virkkaa valkoisella langalla 10 ks lenkkiin. Virkkaa ps 1. ks:aan. Kiristä sopivaksi lenkistä. Päättele.

2. krs: Yhdistä työhön värillinen lanka. Virkkaa 1 kjs. Virkkaa seuraavaan silmukkaan 2 p, 2 pp, 2 p. Yhdistä piilosilmukalla seuraavaan s:aan. Jatka virkaten vielä 4 terälehteä. Virkkaa ps 1. kjs:aan. Päättele ja kiinnitä kukka paikoilleen.

Vinkki! Jos haluat pulskemman henkarin, liimaa siihen vanulevy ennen kuin vedät päällisen paikoilleen. Käytä vanua myös silloin, jos päällisestä sattuu tulemaan hiukan liian iso.

Pitsihenkarin malli on sovellettu perinteisen simpukkapitsin ohjeesta.

Raitapäällinen on virkattu renkaana. Pitsipäällisessä on yhdistetty kaksi pituussuunnassa virkattua kaitaletta toisiinsa.

Lue lisää:

Kommentoi »