Löytyikö jääkaapin perukoilta taas homeinen peruna? Satu sai hävikin kuriin ”jääkaappikaverien” avulla – näin ne toimivat!

Löytyikö jääkaapin perukoilta taas homeinen peruna? Satu sai hävikin kuriin ”jääkaappikaverien” avulla – näin ne toimivat!
Tuntuu kurjalta löytää homehtunut lanttu perunapussin alta, mietti Yhdysvaltojen Ohiossa asuva Satu Saunio. Ratkaisuksi kasvishävikkiin hän keksi virkata jääkaappikaverit, joiden valloittava tuijotus muistuttaa vihanneslokeron sisällöstä.
Julkaistu: 28.2.2019

Ratkaisit kasviksiin liittyvän hävikkipulman söpöillä jääkaappikavereilla. Kerro ideasta!

Minusta on hauskaa yhdistää käytännöllisyys sekä söpöt ja hassut asiat. Keksin virkata pieniä, eri kasvisten näköisiä hahmoja. Jääkaappini oveen kiinnitin muutaman pienen magneettikorin. Koreissa ovat aina näkyvillä ne kasvikset, joita sillä hetkellä löytyy myös jääkaapista. Kun jokin kasvis on loppu tai loppumaisillaan, siirrän näköishahmon kulhoon jääkaapin viereen. Ennen ruokakauppaan lähtöä katson tuota kulhoa sillä silmällä, pitääkö jotain kasviksia ostaa.
Huomaa meidät! Kun kaali ja porkkana tuijottavat silmiin joka kerta jääkaapin ohi kulkiessa, ei niitä voi unohtaa. Jutun kuvat: Satu Saunio.
Pienessä kulhossa makoilevat ne kaverit, joiden esikuvaa ei jääkaapista sillä hetkellä löydy.

Miksi kaipasit erillistä systeemiä juuri kasvisten varalle?

Teen ruokaa usein ja mielelläni, ja jääkaapissamme on yleensä runsaasti kasviksia. Säilytämme kasviksia pääosin yhdessä isossa laatikossa erilaisissa pusseissa. Vaarana on, että jokin pussi tai yksittäinen kasvis jää näkymättömiin ja yksinkertaisesti unohtuu. On kurja fiilis löytää homehtunut lanttu perunapussin alta. Tästä lähti ajatus keksiä jonkinlainen systeemi, jonka avulla tiedän jääkaapin ovea avaamatta, mitä kasviksia siellä on.
Tarkoitukseni ei ole tehdä virkattua versiota kaikesta syötävästä, vaan niistä, joiden olemassaolon virkattu versio auttaa muistamaan.
Satu muutti puolisonsa kanssa viime kesänä Suomesta Ohioon Yhdysvaltoihin. Muuton takia pariskunta luopui kaikista turhista tavaroista, koska niiden kuljettaminen toiselle puolelle maapalloa ei tuntunut fiksulta. Uudessa kodissa järjestyksen pitäminen onkin ollut helpompaa, ja sitä myöten järjestämisinto laajeni myös jääkaapin sisältöön.
Tunnistatko meidät kaikki? Kuvassa ovat ylhäältä vasemmalta alkaen kaali, porkkana, tomaatti, lehtikaali, avokado, peruna, kurkku, inkivääri, maissi, chili, paprika, lanttu ja tofu. Tofu pääsi mukaan, koska Satu syö sitä todella paljon eikä halua, että se pääsee vahingossa loppumaan.
Kulhossa loikoilevat vihreä papu, maissi, inkivääri, purjo, sipuli, tofu, lanttu, ruusukaali, kukkakaali ja parsakaali.
Jääkaappikaverit voi toteuttaa monella tavalla. Virkkaamisen sijaan ne voi vaikka neuloa, ommella tai piirtää.

Jääkaappikaverit ovat olleet sinulla käytössä noin kuukauden. Miten idea on toiminut käytännössä?

Systeemi tuntuu toimivan, ja olen toistaiseksi välttänyt ruokahävikin. Kasviksia on vaikea unohtaa, kun ne tuijottavat joka kerta silmiin jääkaapin ohi kävellessäni.
Jääkaappikaverit motivoivat myös käyttämään kasviksia aiempaa enemmän ja monipuolisemmin. Viimeisimpänä virkkasin purjosipulin, vaikka olen ostanut purjoa viimeksi yli vuosi sitten. Tykkään purjosta, mutta en jostain syystä juuri koskaan osta sitä. Nyt sitä tulee toivottavasti useammin ostettua.

Miksi päädyit virkkaamaan kasvikset?

Teen paljon käsitöitä, mutta olen aina vähän vierastanut virkkaamista. Haluan kuitenkin oppia uusia tekniikoita, joten nyt päätin opetella virkkaamaan pieniä hahmoja. Koska minulla sattumalta oli laatikollinen silmiä, kasvikset saivat myös kasvot.
Jääkaappikaverit voi totta kai tehdä halutessaan muullakin tavalla. Kasvikset voi vaikka neuloa tai ommella, tai vaihtoehtoisesti voi piirtää tai tulostaa kasvisten kuvia.

Oliko sinulla ohje kasvisten virkkaamiseen vai kehittelitkö hahmot itse?

Suurin osa kasviksista on erilaisia palloja ja pötkylöitä. Joihinkin etsin Youtubesta ohjeita, mutta suurimman osan olen tehnyt omasta päästäni.
Satun kasvikset ovat keskimäärin noin kahdeksan sentin mittaisia. Pienin on kolmesenttinen ruusukaali ja isoin parikymmentäsenttinen lehtikaali.
Lähes kaikki kasviksista on virkattu pelkillä kiinteillä silmukoilla, eikä työ tuntunut Satusta vaikealta. "Vaikein oli ehkä bataatti, jotta siitä sai tunnistettavan. Päädyin virkkaamaan puolikkaan bataatin, jossa oranssi sisus näkyy leikkauskohdassa", Satu kertoo.

Mitä lankaa ja minkä kokoista virkkuukoukkua käytit? Mitä muuta tarvikkeita tarvittiin?

Virkkasin kasvikset puuvillalangasta ja koukku on kokoa 4. Hahmot täytin askarteluvanulla. Silmät ovat turvasilmiä, joita voi ostaa joistakin käsityö- ja askartelukaupoista.
Magneettikorit Satu on ostanut Amazonilta. "Jos sopivia koreja ei löydy, kasviksiin voi liimata pienet magneetit", Satu sanoo.

Aiotko laajentaa systeemiä kasvisten lisäksi muihin ruokiin?

Jääkaapissa säilytettävien kasvisten näköishahmoja minulla alkaa olla riittävästi. Luultavasti siirryn seuraavaksi virkkaamaan pakastimen sisältöä! Aion tehdä ainakin ranskiksen, mustikan ja herneen.
Tarkoitukseni ei ole tehdä virkattua versiota kaikesta syötävästä, vaan niistä, joiden olemassaolon virkattu versio auttaa muistamaan. Rinnalla tässä kulkee kuitenkin koko ajan se, että näitä on hauska virkata. Teen näitä siksi, että se on kivaa.
Satu pitää vegaanista ruoka- ja leivontablogia nimeltä Kamomillan konditoria. "Melkein kaikki työni ja harrastukseni liittyvät ja ovat liittyneet tavalla tai toisella kasvissyönnin edistämiseen."
2 kommenttia