Vinkit vessaremontin suunnitteluun
Rakenna ja remontoi
Vinkit vessaremontin suunnitteluun
Aloita vessaremontti käyttötarpeiden kartoittamisesta. Huomioi suunnittelussa myös kodin muu tyyli ja sisustettavan tilan koko.
19.9.2011
 |
Meidän Talo

Suunnittelu

Wc-tilan suunnittelua aloitettaessa kannattaa miettiä, käyttävätkö vessaa lapset vai aikuiset ja ollaanko tilassa yksin vai yhdessä. Nämä vaikuttavat esimerkiksi siihen, tarvitaanko tilaan vaikkapa kaksi vierekkäistä pesuallasta. Myös pintamateriaalit ja tarvittavat kalusteet kannattaa valita käyttötarpeiden mukaan. Kodin muu tyyli, sävyt ja kiintokalusteet tulee myös ottaa huomioon ennen toimeen ryhtymistä. Wc:n koko asettaa useimmiten haasteen sisustukselle ja suunnitteluvaiheessa jokainen millimetri pitää ottaa huomioon.

Pintamateriaalit

Lattialaattojen koko määräytyy pitkälti lattiakaadosta. Isot laatat eivät sovi märkätilojen lattiamateriaaliksi. Seiniin on tarjolla paljon enemmän mahdollisuuksia. Märkätiloissa tulee huolehtia vedeneristyksestä, mutta kuivan wc-tilan seinillä saa olla myös kosteudenkestävää tapettia, lakattua tai vahattua paneelia, laattoja ja maalia. Mielikuvitusta voi käyttää pinnoittamalla esimerkiksi lasten wc:n seinät satukirjan sivuilla kunhan muistaa lakata pinnan kosteutta kestäväksi.

Wc-kalusteet

Wc-istuimen, altaan ja hanan lisäksi tarvitaan yleensä myös säilytystiloja kosmetiikalle, käsipyyhkeille, wc-paperille ja puhdistusaineille. Kaapit ja laatikot ovat toimivia kiinteinä kalusteina. Jos halutaan jotakin persoonallista ja erilaista, ratkaisuissa voidaan hyödyntää lähes minkälaisia säilytyskalusteita tahansa, esimerkiksi erilaisten irtokorien ja -laatikoiden avulla. Nätit tavarat voi jättää reilusti näkyville. Myös vanhoista kalusteista voi muokata tilaan toimivia ratkaisuja: esimerkiksi vanhaan pöytään asennettu kaunis, moderni allas tai valmislaatikostoon altaaksi vanha, posliininen pesuvati.

Valaistus

Haluttu tunnelma sanelee valaistusvalinnat. Useimmiten vessaan tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi kohdevalaistusta. Jos wc:ssä halutaan sisustuksen vuoksi pitää hämyinen tunnelma, pitäisi valaistusta voida säätää niin, että tilaan saadaan tarvittaessa tehokkaampaa valoa. Kuivaan wc-tilaan voi rohkeasti asentaa sisustuksellisempiakin valaisimia. Jos wc:ssä ollaan enemmän tekemisissä veden kanssa, tulee valaisimen ip-luokituksen olla märkätilaan sopiva.

Tekstiilit ja sisustus

Valitse pyyhkeet ja mahdollinen matto tai verho muuhun sisustukseen sopien. Suosi materiaaleja, jotka kestävät hyvin pesua kuumissakin lämpötiloissa. Somista tila kauniilla saippuapulloilla, naulakoilla ja vessapaperitelineillä. Ripusta seinille muitakin koriste-esineitä, kuten tauluja, kuvia tai vaikka itse kerätty saippuakokoelma vitriinikehyksissä. Mielenkiintoista tunnelmaa wc-tilaan tuovat myös tehdaskalusteiden tyyppiset kalusteet ja sisustus tai eri kulttuureihin ja maihin liittyvät elementit.

Värit ja kokonaisuus

Vessan värityksen on hyvä lähteä kodin muista sävyistä, mutta sävyt voisivat olla vivahteiltaan rohkeampia. Pidä kuitenkin huolta siitä, etteivät värit riitele keskenään. Pienessä tilassa voidaan toteuttaa rohkeasti myös hauskoja ja erikoisia ratkaisuja. Vaikka väreillä leikitelläänkin, kokonaisuus kannattaa rakentaa harkitusti. Seinien ja lattioiden välille voi hakea vahvoja kontrasteja tai vastakohtaisesti liittää lattia ja seinät ikään kuin yhdeksi pinnaksi saman materiaalin tai sävyn avulla. Muutoin valkoinen wc piristyy vaikka auringonkeltaisilla kaapistoilla.

Lue lisää:

1 kommentti