10 kysymystä: kodin remontit
Rakenna ja remontoi
10 kysymystä: kodin remontit
Huolellinen valmistelu säästää remonttia tekevän turhalta stressiltä. Millaisiin muutoksiin tarvitaan lupa taloyhtiöltä? Mitä remonttisopimuksessa ja -suunnitelmassa tulisi lukea? Entä missä kustannuksissa ei kannata pihistellä?
6.8.2015
 |
Avotakka

1. Mitä saa remontoida ilman lupaa?

Maalaamista, tapetointia ja muuta pintaremonttia ei tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle, mutta melkein kaikki muu pitää. Käytännöt eroavat, joten varmista asia isännöitsijältä.

2. Miten remonttiluvan saa taloyhtiöltä?

Moniin remontteihin riittää periaatteessa luvaksi se, että on asunnon omistaja: ei-kantavia väliseiniä saa kaataa ja lattiamateriaalia vaihtaa. Niistä pitää silti toimittaa suunnitelma ja muutostiedot isännöitsijälle etukäteen. Yhtiöllä on oikeus valvoa remonttia, joten isännöitsijä voi tulla valvomaan töitä ja pyytää siitä kohtuullisen palkkion. Jos remontti vaikuttaa toisen omistamaan asuntoon tai taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin, siihen pitää lain mukaan saada ensin lupa taloyhtiön hallitukselta, isännöitsijältä tai molemmilta – miten yhtiössä on asiasta sovittu.

Käytännössä lupa tarvitaan muutoksiin, jotka vaikuttavat vesi-, ääni- tai lämpöeristykseen, hormeihin, kantaviin rakenteisiin tai johonkin perusjärjestelmään, kuten vesi-, viemäri-, sähkö- tai ilmanvaihtojärjestelmään. Suunnitelman hyväksymiselle ei ole aikarajaa. Lupa voi irrota nopeasti, jos isännöitsijän hyväksyntä riittää. Jos muutostyöhön tarvitaan taloyhtiön hallituksen lupa, sitä voi joutua odottamaan, kunnes hallitus kokoontuu. Taloyhtiö kertoo yleensä remontin hyväksynnän yhteydessä, jos se haluaa edustajan tarkastamaan vaikkapa vesieristyksen.

3. Haetaanko lupa rakennusvalvonnalta?

Asunto-osakeyhtiö hakee tai valtuuttaa osakkaan hakemaan toimenpide- tai rakennusluvan. Se tarvitaan esimerkiksi, jos huoneiston ja huoneiden käyttötarkoitus muuttuu tai kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia. Remonttisuunnitelma toimitetaan isännöitsijälle, joka käynnistää rakennuslupaprosessin viranomaisen kanssa. Tarvittavat suunnitelmat ja käytettävät asiantuntijat riippuvat siitä, mitä remontissa on aikomus tehdä. Selvitä vaatimukset taloyhtiöltä tai rakennusvalvonnasta etukäteen.

4. Kannattaako remonttikustannuksissa säästää?

Jätä putki- ja sähkötyöt aina ammattilaisille. Käytä muutenkin aina ammattilaista, jos olet epävarma omista taidoistasi. Loppulaskua voi pienentää helpottamalla urakoitsijan työtä. Jos voit, tee itse aikaa vieviä työvaiheita: esimerkiksi hio, kittaa ja maalaa ikkunanpuitteet.

Sisustussuunnittelijat tekevät remontoitavista huoneista usein sisustuskortit. Niissä käy ilmi, mitä tilassa on tarkoitus tehdä, listataan käytettävät tarvikkeet ja sävyt sekä jälleenmyyjät. Saman voi tehdä itsekin ja säästää urakoitsijan työtunteja. Siivoaminen ja purkujätteiden kuljettaminen itse pois laskee yleensä kuluja.

5. Milloin on hyvä palkata suunnitteluapua?

Pieniin töihin, kuten lattiamateriaalin tai hanan vaihtamiseen, ei yleensä tarvitse suunnitteluapua. Rakennusluvan vaativassa remontissa suunnittelijat täytyy hyväksyttää rakennusvalvonnassa. Nyrkkisääntönä on, että rakentamisessa kannattaa käyttää apuna ammattilaisia. Pintojen uusimista voi suunnitella itse, mutta siinäkin täytyy huomioida rakenteiden kosteus- ja äänitekninen toiminta. Sisustussuunnittelija tai -arkkitehti voi myös toimia pienen remontin vetäjänä ja kilpailuttaa urakoitsijat.

6. Miten löytää luotettava tekijä?

Kysy tutuilta suosituksia. Pyydä urakoitsijoilta ja suunnittelijoilta referenssiluettelo; taustat voi tarkastaa suosittelijalta. Ne selviävät myös Tilaajavastuu.fi-sivustolta tai Rakentamisen Laatu RALA -yhdistyksen sivuilta. Kalusteiden ja koneiden asennuksen voi usein tilata ostopaikasta.

7. Millainen remonttisopimus pitää olla?

Tee ensin huolellinen remonttisuunnitelma. Urakkasopimus pitää tehdä kirjallisesti ja siinä kannattaa käyttää valmista sopimusmallia, kuten Rakennustiedon rakennusalan töitä koskevaa kuluttajasopimusta RYS-9, 1998-S.

Remonttisopimuksessa määritellään:

  • urakan laajuus ja hinta
  • aikataulu
  • kuka hankkii materiaalit
  • milloin materiaalien on oltava työmaalla
  • mitä tehdään, jos remontti viivästyy
  • muita tietoja, kuten mallipiirrokset kaakelien ladonnasta.

8. Kuka hankkii materiaalit?

Voit hankkia ne itsekin, mutta urakoitsija saattaa saada tarvikkeista alennuksia. Silloin hän myös vastaa siitä, että kaikkea on oikea määrä ja että materiaalit saapuvat ajallaan.

9. Miten etenemistä kannattaa valvoa?

Palkkaa ammattilainen. Taloyhtiön valvoja tai tekninen isännöitsijä voi käydä tarkastamassa työvaiheita, jos niihin liittyy yhtiön vastuulla olevia osia asunnosta, mutta he eivät valvo työn esteettistä puolta, ellei siitä ole sovittu erikseen. Silloin pitää yleensä maksaa lisää. Jos valvot remonttia itse, reklamaatio pitää osata tehdä heti.

10. Miten sudenkuopat vältetään?

Ongelmia tulee, jos remonttia ei ole suunniteltu hyvin, asianmukaisia ilmoituksia ei ole hoidettu taloyhtiölle tai urakoitsijan kanssa ei ole kirjallista sopimusta. Urakoitsijalle ei pidä maksaa, ennen kuin työn osuus on tehty. Myös muille asukkaille tiedottaminen ja rapun suojaus sekä siivous unohtuvat helposti.

Asiantuntijat: rakennusmestari Marit Laurinkoski, RKL, lakimies Maria Kulomäki, Kiinteistöliitto ja yrittäjä Lars Ekman, Ekmanin remontti ja maalaus

Kommentoi »