Avotakka

Nyt pelataan neliöpeliä! Fiksut ratkaisut tekevät pikkukodista kokoaan suuremman – poimi kattavat vinkit tavallisiin säilytyspulmiin

Vähistä neliöistä voi saada aikaan suurta, kun käyttää ongelmanratkaisukykyä ja ajattelee luovasti. Kun mitoitat oikein, onnistut!
Kuvat valmistajat

Ahtaus, kalustuskompromissit ja ympäriinsä pursuilevat tavarat – pienessä kodissa riittää arkisia haasteita. Olennaisin asia pienen kodin toimivuudessa ovat riittävät ja fiksut säilytysratkaisut. Ne määrittävät pitkälti sen, kuinka arki sujuu.

Koko asuntoa ei voi eikä kannata vuorata säilytyskalusteilla, sillä tilaa on jäätävä myös elämiselle ja viihtymiselle. Sen takia kekseliäät ratkaisut ja näppärät kikat nousevat kullanarvoisiksi.

Säilytysratkaisujen ohella usein myös tilanjako ja kalusteiden sijoittelu tuottavat päänvaivaa. Onneksi ei ole mahdoton tehtävä sijoittaa rajattuun neliöalaan eri toimintoja: tarvitaan vain huolellisesti suunniteltuja säilytysratkaisuja ja tilan mukaan mitoitettuja kalusteita.

Vaikka pieni asunto voi olla haaste, se on myös mahdollisuus: se on ekologinen ja fiksu valinta, joka pakottaa keskittymään oleelliseen ja karsimaan kodista ylimääräiset ja turhat asiat.

Tiesitkö?

  • Tilaa voi avartaa optisilla kikoilla: vaaleilla seinäsävyillä, valoa heijastavilla peileillä ja tehokkaalla, muunneltavalla valaistuksella.
  • Vaikka tilaa on vähän, älä sisusta pelkästään pikkuruisilla kalusteilla. Silloin kokonaisuudesta voi tulla sekalainen ja levoton.
  • Tilan korkeutta voit korostaa ripustamalla ikkunaan katosta lattiaan ulottuvat verhot.
  • Kaappien ei aina tarvitse olla standardisyvyisiä eli 60-senttisiä. Toisinaan järjestyksenpito jopa helpottuu 30–40 senttimetriä syvässä kaapissa, kun tavarat eivät kasaudu hyllyn takaosaan.
Kalustemainen ja kompakti keittiö istuu osaksi huonetilaa. Trendikäs terrazzotaso nousee kauniisti esiin ajattomasta valkoisesta kaapistosta, Blau Interior.
Räätälöity säilytyskokonaisuus auttaa pitämään eteisen pientavarat kurissa. Hyllyt ja erilaiset säilytyselementit kiinnitetään seinäkiskoihin, Elfa.
String-järjestelmä sopii monenlaisiin kokonaisuuksiin ja eri huonetiloihin. Hyllykköön yhdistettävä klaffipöytä on helppo taittaa esille aina tarpeen vaatiessa, Finnish Design Shop.
Ikean Ivar-kaappi on loistava esimerkki monikäyttöisestä perustuotteesta: käsittelemättömästä massiivipuusta tehty kaluste on helppo käsitellä omaan makuun ja rakentaa tilaan sopiva kokonaisuus, (80×30×83 cm) 65 €/kpl, Ikea.

9 vinkkiä vähiin neliöihin – näin saat lisää tilan tuntua ja toimivuutta!

1. Suosi räätälöitäviä ja mittojen mukaan teetettyjä säilytyskalusteita (ja pohdi, mitä oikeasti haluat säilyttää)

Mieti, mitä haluat säilyttää ja miten? Kun kartoitat säilytystarpeesi etukäteen, pulmiin on helpompi löytää loogiset ja toimivat ratkaisut. Suosi modulaarisia säilytysjärjestelmiä tai mittojen mukaan teetettyjä tuotteita, joilla saat hyödynnettyä tilan maksimaalisesti.

2. Älä unohda katonrajoja – ja voisiko sängyn nostaa korokkeelle?

Tila kannattaa hyödyntää myös korkeussuunnassa. Teetä kaapistot kattoon asti ja hyödynnä kaikenlaiset hylly- ja seinäkaappimahdollisuudet. Vanhojen asuntojen huonekorkeus voi myös mahdollistaa erilaiset parviratkaisut tai vaikkapa kiinteän korokkeen päälle nostetun sängyn, jonka alle saa kätevästi mahdutettua säilytystilaa.

3. Muuntuvat kalusteet vastaavat moneen tarpeeseen

Panosta huonekaluihin, joiden käyttötarkoitus on muunneltavissa tilanteen mukaan. Valitse tilaan mahdollisimman suuri ruokapöytä, niin voit käyttää osaa siitä työpisteenä tai ruoanlaitossa. Kevyt penkki puolestaan on pienen kodin moniottelija: voit käyttää sitä paitsi istumiseen myös sohvapöytänä ja tv-tasona.

4. Muista mittasuhteet ja kalusteiden ryhmittely

Pienessä kodissa kalusteiden mittasuhteet vaativat erityistä huomiota. Valitse selkeät, tilaan oikein mitoitetut pääkalusteet ja rajaa toiminnot omiksi alueikseen esimerkiksi reilun kokoisten mattojen ja selkeiden ryhmittelyjen avulla.

5. Älä tee kalusteista seinäruusuja

Älä työnnä kalusteita kiinni seiniin vaan keskitä ne selkeiksi ryhmiksi. Tämä lisää ilmavuutta ja avaruutta asunnossa.

6. Sekä matalaa että korkeaa, ja hyvä tulee!

Kun säilytystila on kortilla, pakkautuu yhteen huoneeseen usein useampi säilytyskaluste. Vaihtele näiden korkeuksia, niin vältyt tasapaksulta ja lattealta ilmeeltä. Yhdistä esimerkiksi matalaan tv-tasoon keskikorkea senkki ja täyskorkea kirjahylly, niin kokonaisuus säilyy tasapainoisena.

7. Tarvitsetko väliovia? Toimisiko liukuovi?

Turhien ovien poistaminen ja kulkureittien selkeyttäminen luo usein avaruutta ja ilmavuutta pieneen asuntoon. Kiinnitä myös huomiota ovien avautumissuuntiin ja niiden vaatimaan tilaan. Sopisiko saranaoven sijaan esimerkiksi tilaa säästävä liukuovi?

8. Rakastu seinä- ja lattiavalaisimiin

Pienessä kodissa on usein vain vähän kiinteitä kattovalaisinpaikkoja. Pitkävartiset, ulottuvat seinä- ja lattiavalaisimet toimivat hyvin esimerkiksi ruokapöydän tai sohvaryhmän kohdevalaisimena. Seinävalaisimet eivät liioin vie kallisarvoista lattiatilaa.

9. Karsi ja raivaa säännöllisesti

Tavaroiden säännöllinen läpikäyminen on kaiken a ja o. Mitoita tavarasi käytettävissä oleviin tiloihin ja luovu kaikesta ylimääräisestä.

Vaatteet säilyvät kätevästi katosta riippuvassa vaaterekissä. Ferm Livingin Pujo-rekki 199 €, Finnish Design Shop
Platsa-sängyn ja säilytystilan yhdistelmä sisältää mukavan määrän muunneltavaa säilytystilaa ja sopii myös jakamaan tilaa. Kuvan kokonaisuus (140×244 cm, kork. 180 cm) ilman patjoja 519 €, Ikea.
Hyödynnä oven vierus ja yläpuoli säilytykseen. Lundia-järjestelmä on helposti muokattava ja klassinen valinta. Esimerkiksi 228 cm korkea päätytikas 162 €/kpl, hyllyt (40×50 cm) 58 €/kpl, Lundia.

Pienen kodin tavallisia säilytyspulmia ja niiden ratkaisut

Millainen valaisin kannattaa hankkia yksiöön, jossa on vain yksi kattopistorasia katossa?

Ratkaisu: Kattoon kannattaa hankkia tehokas, ympärilleen tasaista valoa antava yleisvalaisin, kuten lasinen pallovalaisin. Tarpeellinen tunnelma- ja kohdevalaistus kannattaa puolestaan luoda erillisillä pöytä-, jalka- ja seinävalaisimilla. Niillä voi helposti täydentää ja kohentaa kodin valaistusta. Yhteen kattopistorasiaan voi myös koettaa saada yhdistettyä useampia valaisimia, joten tiedustele sähkömieheltäsi tätäkin vaihtoehtoa.

Miten järjestää nukkumapaikat fiksusti, kun kaksiossa asuu vuoroviikoin myös pari lasta?

Ratkaisu: Anna vuodesohvalle mahdollisuus. Markkinoilla on nykyään mukavia ja kauniita vaihtoehtoja. Yksi mahdollisuus on luovuttaa makuuhuone lasten saapuessa heidän käyttöönsä ja järjestää oma varavuode vaikkapa levitettävälle sohvalle. Runkopatjoista voi myös rakentaa olohuoneeseen pitkän laverin, joka on helppo naamioida sohvaksi koristetyynyjen ja verhoillun päällishupun tai päiväpeiton avulla.

Täytyykö koriste-esineet unohtaa, jos tilaa on vähän?

Ratkaisu: Ei missään nimessä! Erilaiset asetelmat ja persoonalliset esineet tuovat kotiin tunnelmaa ja yksilöllisyyttä. Pidä kuitenkin huoli, että koriste-esineiden ja asetelmien lomaan jää tarpeeksi myös tyhjää tilaa ja karsi ylimääräinen tavara pois näkyviltä. Tyhjä tila rauhoittaa ja selkeyttää kodin ilmettä ja saa sen tuntumaan kokoaan isommalta.

Helppoa pika-apua pieniin neliöihin

  • Hanki pinoutuvia, siroja ja monikäyttöisiä kalusteita. Esimerkiksi kevyet jakkarat muuntautuvat monenlaiseen käyttöön aina varatuolista sivupöydäksi ja aputasoksi.
  • Nosta säilytys seinille hyllyjen ja umpikaappien avulla. Trendikkäät ja monikäyttöiset katosta lattiaan ulottuvat seinähyllyratkaisut syntyvät nopeasti ja edullisesti liimapuulevystä tai Elfa-hyllyn osista.
  • Ota käyttöön hukkatilat sänkyjen alla ja kaapistojen päällä. Esimerkiksi liinavaatesäilytyksen voi järjestää sängyn alle sijoitettaviin pyörällisiin säilytyslaatikoihin, jotka on pyöriensä ansiosta helppo ottaa esille ahtaistakin paikoista.
  • Valitse kauniita arjen tavaroita, joita ei tarvitse piilotella. Jos pyykkejä ei mahdu kuivaamaan kylpyhuoneessa, hanki tyylikäs puinen pyykinkuivausteline, joka kestää katseen myös olohuoneen puolella.
  • Jos tavarat eivät mahdu ovien taakse, turvaudu erilaisiin säilytyskoreihin ja -laatikoihin. Niiden sisälle piiloutuu näppärästi kaikki epämääräinen sälä, ja kauniit säilytyslaatikot on helppo asetella näkyville hyllyjen tai tasojen päälle.
  • Pieneen asuntoon ei kannata yrittää saada mahtumaan kaikkea mahdollista. Mieti, mitä todella tarvitset ja mistä voisit puolestaan luopua. Riittääkö yksiöön sohvaksi muuntautuva sänky tai voisiko ohjelmia katsella tv:n sijaan läppärin näytöltä?

Julkaistu: 13.11.2019
Kommentoi »