Meidän Mökki

Mikä täällä haisee? 15 vinkkiä mökin outojen hajujen tunnistamiseen ja poistoon

Mikä täällä haisee? 15 vinkkiä mökin outojen hajujen tunnistamiseen ja poistoon
Kaikki kammoksuvat homeen hajua, sillä homevaurio voi merkitä mökin tuhoa. Mutta kaikki homeet eivät ole haitallisia, ja kaikki haitalliset homeet eivät haise. Näin tunnistat tavallisimmat mökkihajut ja pääset niistä eroon.
Julkaistu 6.3.2019

Mökin hajut: 15 kysymystä ja vastausta

1. Onko mummonmökin tuoksu kotoisa vai vaaran merkki?

Moni muistelee lämpimästi vanhan kesämökin makeaa ominaistuoksua. Mummonmökin tuoksuksikin sitä kutsutaan. Useimmiten tuo haju kertoo kuitenkin käynnissä olevasta biologisesta prosessista. Se voi olla melko harmitonta, mutta se voi olla myös merkki siitä, että rakennus hiljalleen homehtuu asumiskelvottomaksi.

2. Miltä home haisee?

Homevauriota edeltää aina hoitamaton kosteusvaurio. Tuulettumattomissa olosuhteissa kostealle alueelle alkaa muodostua mikrobikasvustoa, joka voi olla myös muuta kuin hometta. Läheskään kaikki mikrobit eivät ole terveydelle haitallisia. Mutta ne, jotka ovat, tekevät rakennuksen ajan mittaan asumiskelvottomaksi. Mikrobikasvusto ei välttämättä haise pahalta. Esimerkiksi kellarisienen aiheuttama lahovaurio voi tuoksua makean omenaiselta.

Helpoimmin tunnistettava ”homeen haju” lienee ummehtuneen multainen katku. Sen aiheuttaa usein sädesieni, yksi pahimmista homevaurion aiheuttajista. Toisaalta monet vakavia homeoireita aiheuttavat mikrobit ovat täysin hajuttomia.

3. Auttaako hajuun otsonointi?

Monet yritykset tarjoavat rakennusten hajuongelmiin ratkaisuksi otsonointia. Otsonointilaitteessa on uv-säteilyä tuottava lamppu, joka yhdessä hapen ja kosteuden kanssa tuottaa otsonia. Laitteiden valmistajien mukaan tämä hävittää hajuja sisäilmasta. Muun muassa Asumisterveysliitto on kuitenkin toista mieltä.

Liiton mukaan otsoni estää sisäilman mikrobien kasvua vasta pitoisuuksina, jotka ovat 5–10 kertaa ihmisille haitallisiksi tiedettyä suurempia. Otsoni reagoi kemiallisesti sisäilman epäpuhtauksien kanssa, mutta reaktiotuotteet ovat usein selvästi haitallisempia kuin alkuperäiset sisäilman epäpuhtaudet.

4. Jos mökissä on ahdistava ilma, onko se homeessa?

Ummehtuneisuutta on joskus vaikea erottaa homesienen hajusta. Kyseessä voi olla yksinomaan sisäilmaongelma. Joko ilmanvaihto ei toimi lainkaan tai korvausilman venttiilejä on liian vähän, jolloin alipaine imee korvausilman rakenteiden läpi.

5. Homehtuvatko purueristeet?

Ennen kuin mineraalivillat yleistyivät 1950-luvun lopulla rakentamisessa, eristeenä käytettiin sahateollisuuden ylijäämätuotosta, kutterinpurua. Puru kerää kosteutta mutta myös kuivuu erittäin nopeasti. Vanhemmiten tuo kostumisen ja kuivumisen sykli alkaa tuottaa lahoamisen esiasteita. Ne eivät sinänsä ole terveydelle haitallisia mutta saattavat tuoksahtaa ummehtuneelle.

6. Miten tunkkaisuudesta pääsee eroon?

Asumisterveysliiton puhelinpalveluun tulee jatkuvasti avunpyyntöjä loma-asukkailta, jotka eivät pääse selville mökkiin jymähtäneestä tunkkaisesta hajusta. Hometta kaikki epäilevät, mutta erityisesti vanhoissa mökeissä hajun lähteenä voi olla puunsuojana käytetty sinistymisenestoaine. Vuosikymmenten kuluessa aine alkaa mikrobiologisen hajotusprosessin seurauksena tuottaa pahalta haisevaa tetrakloorianisolia. Sen ei tiedetä aiheuttavan terveyshaittoja, mutta paha haju tarttuu lähes kaikkiin pintoihin, ja moni mökki on sen vuoksi jouduttu jopa purkamaan.

7. Onko normaalia, jos puun polttaminen haisee?

Jos tarvitaan vain vähän lämpöä tai halutaan takkapesällisen palavan mahdollisimman pitkään, pannaan peltejä pienemmälle ja koetetaan selvitä pienellä liekillä. Tätä kutsutaan puun kitupoltoksi, joka synnyttää kitkerän hajuisia, vahvasti ärsyttäviä savukaasuja.

Nykyaikaista, kahdella palotilalla varustettua takkaa, kamiinaa tai kiuasta voi polttaa pienellä liekillä ilman kitupolton vaaraa. Niissä omalla ilmanotolla varustettu yläpalotila polttaa paloaineesta irtoavat hiukkaset lähes värittömäksi ja hajuttomaksi kaasuksi.

8. Mistä johtuu kylmästä takasta tuleva haju?

Jos mökin painovoimainen tai koneellinen ilmanvaihto on suositusten mukaisesti lievästi alipaineinen, takan hormi voi tietyissä olosuhteissa toimia korvausilmaventtiilinä. Eli liian suuressa alipaineessa ilma kulkeekin kylmästä hormista sisätiloihin ja vetää mukanaan hormin ja takan seinämistä nokisia pienhiukkasia. Lääkkeeksi riittää yleensä takkapeltien sulkeminen heti, kun hiillos on hiipunut.

On kuitenkin tärkeä muistaa määräys savupiippujen paloturvallisuudesta: Häkäkaasujen on päästävä poistumaan savupiipun kautta ulkoilmaan myös silloin, kun sulkupelti on suljettu tulisijan käytön jälkeen. Toisin sanoen sulkupellissä on oltava reikä, josta häkäkaasut pääsevät hormiin, jos pelti suljetaan liian aikaisin. Pulmallista on, että kylmä hormi on näin takuuvarma reitti sisään tulevalle ilmalle alipaineistetussa rakennuksessa. Asetus kieltää savuhormin toimimisen sisäilman tuloilmareittinä mutta ei tarjoa mitään keinoa ristiriidan ratkaisemiseksi.

9. Miksi takan lämmitys panee mökin haisemaan?

Jos ilmanvaihto on nykyoppien mukaan säädetty lievästi alipaineiseksi, takan sytyttäminen voi tuottaa rakennukseen monikymmenkertaisen alipaineen normaaliin verrattuna. Tiiviissä mökissä alipaine voi olla niin suuri, että ulospäin aukeavien ovien avaaminen käy työlääksi. Tällaisessa tilanteessa alipaine imee korvausilmaa rakennuksen kaikista rakosista. Mukaan tulee helposti epäpuhtauksia ja niiden myötä hajuja.

10. Mikä keittiössä löyhkää?

Erityisesti liharuokia paistaessa sisäilmaan leviää rasvahöyryä, joka takertuu lähes kaikkiin pintoihin, ovat ne vaaka- tai pystytasossa. Ajan kuluessa rasva härskiintyy ja alkaa haista. Siihen auttaa vain vahva rasvaa liuottava pesuaine ja hillitön hinkkaaminen. Sikäli pihvit on parempi käristää ulkogrillissä.

11. Lattiakaivo haisee. Mitä teen?

Avaa lattiakaivon kansi. Puhdista harjalla ja vedellä kansi ja kaivokin näkyviltä osilta. Kierrä irti vesilukon tulppa. Rassaa pitkällä tylppäkärkisellä esineellä reiän läpi vesilukon pohjalla olevaa töhnää. Suihkuta lämmintä vettä suoraan tulppareikään parin minuutin ajan. Puhdista poistamasi kumitulpan urat ja kumireunukset. Kierrä tulppa takaisin paikalleen. Laske vettä kaivoon niin, että vesilukko täyttyy.

12. Kuka siellä vintillä haisee?

Todennäköisesti vintillä mätänee kuollut orava, hiiri tai muu pieneläin. Esimerkiksi hiiribaarin antimia napostellut jyrsijä voi vetäytyä kuolemaan yläpohjan villoihin. Siellä sen raato lemuaa viikkokausia.

13. Pitääkö viemärikin tuulettaa?

Viemärin tuuletusputki johtaa viemärin yläosasta vesikatteen yläpuolelle. Putken tehtävä on antaa korvausilmaa viemärijätösten ja huuhteluveden aikaansaaman alipaineen tasaamiseksi. Jos tuuletus ei toimi, hajuhaittoja syntyy takuuvarmasti. Joissakin tapauksissa erityinen alipaineventtiili tukee tuuletusputken toimintaa tai jopa korvaa sen. Jos mökillä on itsenäinen jätevesihuolto ja umpisäiliö mustille vesille, pelkkä alipaineventtiili ei riitä viemärin tuuletukseen.

14. Miksi kuivakäymälä haisee?

Kuivakäymälän perusidea on ulosteen kompostoituminen lannoitteeksi. Yleensä virtsa johdetaan erilliseen astiaan ja käytetään laimentamisen jälkeen lannoitteena. Jos kuivakäymälä haisee, prosessissa on vikaa. Komposti ei saa olla liian kosteaa eikä liian kuivaa, ja siinä on oltava riittävästi ravinteita bakteereille. Hajuhaitasta voi päästä eroon lisäämällä kuiviketurvetta kompostoituvaan ulosteeseen ja virtsankeräysastiaan.

15. Entä jos kuivakäymälä haisee silti?

Huolehdi, että ilma kiertää istuimen kautta vesikatteen yläpuolelle tuulettimen tai suoran tuuletusputken avulla. Toimiva kuivakäymälä voi lemahtaa jopa vesivessaa vähemmän: tuuletusputken imu vie haisut suoraan ulos.

Lähteet: Asumisterveysliitto, Hengitysliitto, Sisäilmayhdistys, IdeaStructura ja Siivous.info

Kommentoi »