Vinkit korjausompelemiseen
Tee itse
Vinkit korjausompelemiseen
Reikä villatakissa tai housujen sauma ratkennut? Tässä parhaat kikat vaatteiden korjaamiseen.
15.11.2016
 |
Kotivinkki

✔ Pienen reiän paikkaus neuleessa tai trikoossa onnistuu käsin neulalla ja langalla. Valitse vaatteen materiaalia vastaava lanka, eli villalle villaa ja puuvillalle puuvillaa. Tärkeintä on käydä läpi jokainen silmukkaketju, josta ompeleen lenkit ovat karanneet, jottei vaate pääse ratkeamaan lisää.

✔ Älä ompele reunalta reunalle, vaan kulje neulalla nurjalta päällipuolelle. Näin reiästä tulee huomaamattomampi.

✔ Isommat reiät ja villasukat parsitaan kiertämällä reikä ympäri ja poimimalla karanneet silmukat. Sen jälkeen reikä paikataan ompelemalla ristikko kerrosten suuntaisesti pystyyn ja vaakaan joka toisen langan yli ja ali. Haasteena on tehdä ristikosta tarpeeksi tiivis, muttei niin paksu, että se tuntuu möykkynä jalan alla.

✔ Lasten vaatteet on helppo korjata ompelukoneen parsi­misohjelmalla. Sellainen löytyy useista kotikoneista. Silitä ennen ompelua nurjalle puolelle reilunkokoinen pala liimatukikangasta. Päällipaikan voi apukiinnittää myös käänteiden tekemiseen tarkoitetulla liimanauhalla. Se helpottaa ompelua ja tekee korjauksesta kestävämmän.

✔ Ratkenneen sauman korjaus käy parhaiten koneella. Jos myös kangas on revennyt, kannattaa avata pidemmältä matkalta ja silittää siihen ennen ompelua liimatukikangasta. Seuraa sen jälkeen vanhaa ommelta koneella.

✔ Jos reikä on haastava tai vaate kallis tai rakas, kannattaa kääntyä ompelijan puoleen. He osaavat antaa vinkkejä kotikorjaukseen ja hinta-arvion ammattilaisen korjauksesta.

Asiantuntijana Veera Vuorento SurSur Designsista.

Suosittelemme myös näitä:

1 kommentti