Poimi syötävät villiyrtit omalta pihalta – katso vinkit yrttien keräämiseen ja herkullisimpiin kasveihin
Piha ja puutarha
Poimi syötävät villiyrtit omalta pihalta – katso vinkit yrttien keräämiseen ja herkullisimpiin kasveihin
Kerää syötävät villiyrtit pihamaaltasi tai lähimetsästä ja tuo uusia makuvivahteita tuttuihin ruokiin. Lue, mitä yrttejä kannattaa poimia ja miten käyttää niitä kotikeittiössä.
19.3.2015
 |
Kotivinkki

Villiyrttien kerääjän muistilista

  1. Kerää ainoastaan sellaisia kasveja, jotka tunnistat.
  2. Kerää kasvit puhtaasta luonnosta. Lähimpään maantiehen on syytä olla vähintään sata metriä. Älä kerää tehtaiden, kompostin, golfkentän tai puisto- tai peltoalueiden läheltä, missä on voitu käyttää torjunta-aineita.
  3. Noudata jokamiehenoikeuksia. Älä katko puita tai kerää puiden uusia kasvustoja ilman maanomistajan lupaa. Jätä rauhoitetut kasvit kasvamaan.
  4. Kerää villikasvit kuivalla säällä, mielellään aamupäivällä kasteen kuivuttua.
  5. Kerää kasvit ilmavaan ja kosteuden läpäisevään paperipussiin tai koriin.

Syötävät villiyrtit – kerää näitä!

Koiranputki – voimakas villiyrtti

Koiranputki on vuohenputken tapaan laajalle levinnyt kasvi. Se kukkii juhannuksen aikaan valkoisina kukkamerinä. Koiranputken maku on voimakkaampi kuin vuohenputkessa, mutta yrttien tapaan pienissä määrin käytettynä sillä on paikkansa villissä keittiössä.

Kokeile vuohenputkea kermaisissa keitoissa ja kastikkeissa. Jos maku ei miellytä, hyödynnä ainakin kukkia ruokien koristeena.

Siankärsämö – kuin villi rosmariini

Etenkin siankärsämön nuoret ja vielä pehmeät lehdet ovat rosmariiniin verrattava mauste. Maku on voimakas, mutta aromaattinen. Siankärsämö kuuluu kauppayrtteihin, ja sitä on käytetty etenkin rohtokasvina, mutta se sopii hyvin myös keittiöön.

Käytä hentoja siankärsämön lehtiä salaateissa ja mausteena rasvaiselle grillipossulle tai kermaisen keiton pinnalla.

Maahumala – helppo tunnistaa

Maahumala on lähes joka pihalla rönsyilevä kukka ja mainio villiyrtti. Sen piparkakkureunaiset lehdet ja violetinsiniset kukat on helppo tunnistaa. Maahumala kukkii alkukesästä ja pärjää vihreänä pakkasiin asti.

Sen maussa on hiven minttua ja timjamia. Maahumala sopii hienonnettuna monien ruokien maustamiseen tuoreyrttien tapaan.

Suolaheinä – kirpsakkaa makua

Suolaheinää on kahta eri lajiketta, pienempilehtistä ahosuolaheinää ja suurempilehtistä niittysuolaheinää. Kukinto on helposti tunnistettava, purppuranvärinen ja terttumainen.

Lehdet ovat ketunleivän tavoin maultaan kirpsakoita. Käytä lehtiä mausteena salaateissa ja pitsan päällä. Jotkut villiyrtit sisältävät oksaalihappoa, suolaheinä on yksi niistä. Sen kanssa kannattaakin tarjota jotain maitopitoista.

Ketunleipä – raskaan ruoan raikastaja

Myös ketunleivän eli käenkaalin kirpeä maku tulee oksaalihaposta, joten käenkaalin seurana kannattaa nauttia maitotuotteita. Kerää ketunleivät saksilla parturoiden, jotta juuret jäävät vielä maahan.

Kauniita lehtiä voi ripotella salaatteihin, rasvaisemman grillilihan lisäkkeeksi sekä kerma- ja juustopitoisiin ruokiin. Lämmetessään kasvin väri muuttuu tympeäksi, mutta maku ei juuri katoa.

Kommentoi »